De Binckhorst

Over het gebied

42-100-large

De Binckhorst is een bedrijvengebied nabij het centrum van Den Haag waar oude en nieuwe industrie elkaar elke dag versterken. Het gebied is onderdeel van stadsdeel Laak en ligt ingeklemd tussen Leidschendam-Voorburg en Rijkswijk op slechts vijf minuten fietsen van de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor (15 minuten lopen). In een industriële context doen, maken en bedenken ondernemers er elke dag iets nieuws.

Dat is eigenlijk altijd wel zo geweest. Want waren het vroeger vooral fabrieken, autobedrijven en drukkerijen die zich in de Binckhorst vestigden vanwege de bijzondere ligging van het gebied (of niet meer pasten in het centrum van de stad), trekt het robuuste karakter van de Binckhorst tegenwoordig veel nieuwe bedrijvigheid en creatieve industrie aan.

Een nieuwe generatie ‘Binckers’

contact_00

In de afgelopen jaren heeft de oude garde ondernemers er in de Binckhorst veel jonge (creatieve) ondernemers bijgekregen die het gebied hebben ontdekt als dé plek om te maken, te innoveren en te ondernemen. De Binckhorst is centraal gelegen, goed bereikbaar en bovendien rijk aan historisch industrieel erfgoed dat met smacht wachtte op een nieuwe toekomst. Veel ‘oorspronkelijke bewoners’ zoals PTT/KPN en Caballero hebben de afgelopen decennia hun oude bedrijfspanden  verruild voor nieuwe accomodaties of gewoonweg verlaten omdat het economisch tij was gekeerd.

De erfenis van deze industriële generatie wordt door de jongste ondernemers in de Binckhorst  opnieuw gebruikt. Zo is het voormalig hoofdkantoor van KPN omgeturnd tot BINK36, gaat de sigarettenfabriek van Caballero Fabriek tegenwoordig door het leven als CabFab en is sinds kort het oude Ministerie van Defensie beter bekend als MOOOF. Het zijn slechts voorbeelden van de vele bedrijfsverzamelgebouwen waar ontwerpers, architecten, kunstenaars, muzikanten, bierbrouwers, web- en app-developpers, techneuten, ambachtslieden, koks en andere entrepreneurs elke dag weer aan de slag gaan om het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen.