TERRA MATER
Komeetweg 13-15 (Jero Papierwaren)

Van 20:15 - tot 21:45

DSC_0372-2a-5 kopie.jpg KLEIN 340 KB

Installatie-performance op het Laatste Landje van de BINCKHORST
van scenograaf / beeldend kunstenaar WILMA MARIJNISSEN

locatie: Landje Komeetweg t.o. nr 13-15 Jero Papier/ data: 13 première 14, 15, 16 september / aanvang: 20.15 uur / kaarten afhalen vanaf 19.30 uur / toegang: € 15,- , bij 3 personen of meer: € 12,50 p.p. / reserveren: TerraMater@kpnmail.nl

TERRA MATER> Industrie- en bedrijventerrein de Binckhorst transformeert in snel tempo naar een woon- werkgebied, met 5000-10.000 woningen.

Het Binckhorst landschap van generaties familie bedrijfjes, zware industrie, woonboten en verlaten landjes is niet meer, zoals zo vele karakteristieke landschappen met hun materiële en immateriële tijdlagen. Het landschap behoort de mens te overleven, nu overleeft de mens meerdere malen het landschap. Daarmee verdwijnt de wijsheid en de verwondering van het kleine, gewone, alledaagse leven.

Wildernis: noodzaak van het leven, aards en sacraal tegelijkertijd, eenheid in diversiteit, mens en landschap met elkaar verbonden, verleden en heden samen. Genius Loci, de ziel van de plek, identiteit van de mens, fundament, toch weerloos.

Terra Mater bestaat uit: De installatie van 4 delen gestort beton (totaal 12 ton) met ‘n vierkanten buitenkant en cirkelvormige kern. (4.60×4.60x60m hoog) ligt op windrichting Noord-Oost-Zuid-West op het laatste landje van de Binckhorst.

De installatie ligt in het centrum van een 12m doorsnee aarden cirkel.

In de installatie wordt de performance uitgevoerd door ‘n vrouwelijke danser, Sinto zanger en Binckhorst-mensen.

De performance is een samengaan van landschap, installatie, beweging/dans, muziek/geluid, licht, mensen en stilte, bij zonsondergang, met af en toe op de achtergrond de laatste kippen van de Binckhorst.

Zowel de installatie als de performance zijn met medewerking van allerlei kleine en grote Binckhorstbedrijven en Binckhorstbewoners tot standgekomen. De gemeente Den Haag heeft er voor gezorgd dat dit project op het Laatste Landje kan plaatsvinden. Daarnaast wordt er samengewerkt met een professioneel artistiek team. Alles is natuurlijk gegroeid.

Binckhorsters: spel

Zaddik Gentille Francis: choreografie en dans

Rein Mercha: Sinto zang

Wilma Marijnissen: concept, installatie, eindregie, productie

Godelieve Meijers: regie

Eyjolfur Eyjolfsson: muziekcompositie Terra Mater

Sybren Ypma: drums en soundscape

SavaSound: opname en mixage

Layla Kühnen: kostuum

Einstein Design: lichtontwerp en techniek

Marsel Loermans: fotografie en video

 

locatie: Landje Komeetweg t.o. nr 13-15 Jero Papier

data: 13 première 14, 15, 16 september

aanvang: 20.15 uur

kaarten afhalen vanaf 19.30 uur

toegang: € 15,- , bij 3 personen of meer: € 12,50 p.p.

reserveren: TerraMater@kpnmail.nl

Informatie:

www.facebook.com/wilma.marijnissen1#

wilma_ marijnissen@planet.nl en 06-52415058

TERRA MATER van Wilma Marijnissen, foto Henk Veldhuizen, choreografie en dans Zaddik Gentille Francis.

 

Achtergrond Wilma Marijnissen

Wilma Marijnissen (Den Haag) heeft jaren lang op diverse manieren het veranderende en verdwijnend landschap van de Binckhorst gevolgd. Zij onderneemt dit initiatief, ontwikkelt het concept, is verantwoordelijk voor de installatie, eindregie en productie. Ze is scenograaf, beeldend kunstenaar en bovendien opgegroeid in de Haagse wereld van taxi’s, garages en sloperijen. Wilma heeft jarenlang zwerftochten in de Binckhorst georganiseerd om de schoonheid en authenticiteit te tonen en te pleiten voor behoud van de authentieke bedrijven en bewoners. Zij maakte op de Binckhorst: installatie-performance Grondzaken 2008 i.s.m. Samir Calixto, documentaire Parels van de Binckhorst i.s.m. Eric Kooyman TV West 2009, dansproductie BAM! 2011 i.s.m. Krisztina de Châtel, voor het Holland Dance Festival, muziektheater Woeste Grond 2012, dans/theaterproductie Stabilitas Loci 2013, altijd op basis van samenwerking met de bedrijven en de bewoners. Samen met Marsel Loermans werkt Marijnissen aan binckhorst de film, ‘n documentaire serie filmportretten in 3 fases waarvan fase 1 in première ging in okt 2014, fase 2 ging in première okt 2017 en fase 3 naar verwachting in de 2e helft 2021. In 2017 heeft ze tevens 2 sociaal-culturele projecten afgerond i.s.m. Sleutelen met Jongeren en het Leger des Heils.

 

 

 

13 Sep