Afgeschreven auto wordt boot op Haagse Trekvliet

Wat te doen met een autowrak? Afvoeren naar een sloperij kan, maar de internationaal werkende kunstenaar Lambert Kamps heeft heel andere ideeën. Hij bouwde eerder een oude Engelse taxi om tot taxi boot die een zomer lang in Liverpool de stad met het water verbond. En nu komt hij naar het Haagse bedrijventerrein de Binckhorst.

Op woensdag 4 maart vanaf 8.30 uur is de kunstenaar te vinden in de Binnenstadgarage in de Binckhorst. Onder vakkundige begeleiding wordt daar de motor en andere vervuilende onderdelen uit de beschikbaar gestelde auto gehaald. Vervolgens gaat de gestripte auto naar ateliercomplex De Besturing waar Lambert Kamps in tien dagen de auto tot een vaarwaardige boot zal ombouwen. Op zaterdag 11 april wordt de auto-boot te water gelaten tijdens de finale van het project Autonië / over auto, cultuur en nieuwe mobiliteit.

Van Liverpool naar de Binckhorst
De Haagse Binckhorst is van oudsher een gebied met veel auto gerelateerde bedrijven. Het gebied bevindt zich in een transitie, waarbij ideeën over nieuwe vervoersmiddelen en mobiliteit, in relatie tot de bestaande bedrijvigheid in het gebied, noodzakelijk en actueel zijn geworden.

De auto-boot van Lambert Kamps maakt verandering letterlijk zichtbaar: de afgedankte auto wordt hergebruikt en getransformeerd tot een nieuw vervoersmiddel, dat zich nu voortbeweegt op het water i.p.v. op de weg.   

In het kader van de  bouw van de Rotterdamse baan en de moeilijke bereikbaarheid van het gebied  in deze bouwperiode, wordt het water een belangrijk vervoers-alternatief. Tijdens het I’M BINCK festival in oktober kreeg de Binckhorst al een papieren boot; samen met de auto-boot ontstaat er langzaam een verrassende en eigenwijze  vloot. Waarbij de Trekvliet eindelijk weer een rol krijgt in de verbinding tussen de wijk en de stad.

U bent van harte welkom de ontmanteling van de auto en de start van de ombouw bij te wonen op woensdag-ochtend 4 maart. Tijdens de bouwperiode in De Besturing is er voor pers en publiek gelegenheid de kunstenaar aan het werk te zien op 12, 13 en 14 maart van 15.00 – 17.00u. De Besturing, Saturnusstraat 91.

Het project van Lambert Kamps is onderdeel van het event Autonië #5: FINISH dat op zaterdag 11 april plaatsvindt in het depot van het Haags Bus Museum aan de Binckhorstlaan 215C. Eén van de hoogtepunten die dag is de tewaterlating van de auto-boot.

Meer informatie over het volledige programma van Autonië #5 is binnenkort beschikbaar en tevens te volgen op Autonië-Binckhorst op Facebook.  

Foto: De Canal Taxi, de eerste auto-boot van kunstenaar Lambert Kamps voor de Liverpool Biennale 2009

02 mrt