‘Als Heineken het kan, dan kunnen wij het toch ook?’

kompaan

Samen met zijn beste vriend Jasper Langbroek ging Jeroen van Ditmarsch op zoek naar het ultieme bier-recept. Het kostte wat tijd maar een paar jaar terug was het plots gevonden. Het smaakte de mannen naar meer en inmiddels runnen ze hun eigen bierbrouwerij met de toepasselijk naam KOMPAAN. Elke donderdag en vrijdag laten ze je in het eigen proeflokaal hun brouwsels proeven.

“Zes jaar geleden zijn we begonnen, puur hobby-matig, met het zoeken naar hét recept. Dat deed ik thuis. Eerst op het gasfornuis, later verhuisde ik met de bieren naar de zolder. Mijn vrouw werd er wel een beetje gek van, het hele huis rook ernaar”, vertelt Van Ditmarsch.

Overmoed bleek de kompanen niet geheel vreemd, want de zoektocht naar een smakelijk recept bleek een stuk ingewikkelder dan gedacht. “We wilden een fris, goed ‘doordrinkbaar’ blond biertje hebben, een bier dat je kunt drinken zonder dat je direct dronken omvalt. We dachten dat het niet zo moeilijk zou zijn. Als Heineken het kan, dan kunnen wij het toch ook? Dat bleek wel anders toen we het gingen proberen. In het begin was het ronduit smerig, maar na een paar misbaksel hadden we ‘m. Dat is de KOMPAAN 20 geworden”.

Bij dat ene recept lieten Langbroek en Van Ditmarsch het niet zitten; de ’20’ kreeg al snel gezelschap van nieuwe Kompanen. Vanuit het enthousiasme ontstond een grotere ambitie die paste bij de veranderende mondiale biermarkt. Van Ditmarsch: “De ‘pils-markt’ beslaat nog altijd 95% van de biermarkt, maar steeds meer mensen willen een echt lekker biertje in plaats van dat smakeloze watertje met een schuimkraag. Wij maken zulke ‘andere bieren’ en durven te experimenteren met recepten. We zoeken de randjes op van wat kan en houden niet vast aan de ‘regels’ die bestaan over hoeveel hop je bijvoorbeeld mag gebruiken voor bier”.

Brouwerij

Inmiddels hebben beiden hun ‘civiele banen’ opgezegd en gaan ze vol voor het avontuur dat KOMPAAN is. In De Besturing hebben ze hun brouwerij gevestigd. “In onze proefbrouwerij maken we recepten, we hebben er capaciteit voor 50 tot 100 liter bier. Als een recept klaar is voor productie brouwen  we dat bij een grotere brouwerijen”.

Om bierliefhebbers te laten kennismaken met de verschillende KOMPAAN-bieren, openen de brouwers tijdens het I´M BINCK FESTIVAL in oktober een eigen proeflokaal, in hetzelfde pand. Daar kun je vanzelfsprekend bier drinken. Ook zullen er bands optreden en is er volop te eten. Om van hun avontuur een succes te maken, weet Van Ditmarsch dat ze moeten doorpakken. “Het is heel mooi dat KOMPAAN in Den Haag al op verschillende plekken worden verkocht, maar daarmee alleen red je het niet. We zijn dan ook heel blij dat we ook aan cafés in andere grote steden ons bier leveren. Daarbij zijn we ook internationaal bezig. Zo stonden we niet lang terug nog op een bierfestival in Barcelona”.

Verzoeken uit de hele wereld om KOMPAAN  te importeren, druppelen inmiddels binnen. “Toen we begonnen, ging het ons om de lol en leek het ons geweldig om er ons werk van te maken. Dat we het bedrijf van a tot z hebben opgezet en dat het nu goed gaat, is echt te gek”.

20 okt