‘Apetrots dat zoveel mensen PIP kennen!’

David_Pip_I'm Binck 2014_DSC8102

Vanuit het hele land komen jongeren naar de Binckhorst voor de altijd legendarische feesten en creatieve projecten van PIP. Stille kracht achter het succes van ‘de PIP’ is David Schoch, wiens aanstekelijke enthousiasme zeven jaar na oprichting nog altijd intact is.

Tussen de twee hoofdgebouwen van het bedrijfsverzamelgebouw BINK36 in, heeft PIP zijn eigen enclave gesticht. Op het grondgebied zijn onder andere een houtwerkplaats, een repetitiestudio en een miniramp te vinden. De zeefdrukkerij die er lange tijd ook was, is verhuisd naar een andere locatie op het terrein van het voormalige KPN-complex. “Zeefdrukkerij De Kijm is uit zijn voegen gebarsten en heeft ervoor gekozen naar een grotere ruimte te gaan. Nu kunnen ze eindelijk hun kont weer draaien! Op hun oude plek zit nu een radiostation”, vertelt David terwijl zijn hond Boogie van een stapel LP’s zijn nieuwste ligplek maakt. “Die platen hebben we gebruikt als decor voor een feest. Het is eigenlijk wel zonde dat die hier nu op de grond liggen, niet? Daar moeten we toch iets anders mee doen”, klinkt het verontschuldigend.

Samen met Patty Broese van Groenou en Steven van Lummel stond David in 2007 aan de basis van PIP. “We wilden een plek realiseren waar jonge creatieven en kunstenaars evenementen en workshops konden gaan organiseren. Op zoek naar een goede locatie kwamen we bij de Kazerne van BINK36 uit waar we alledrie meteen allerlei mogelijkheden zagen. Hier heb je namelijk de vrijheid om gekke dingen te doen, zoals het zwembadfeest dat we afgelopen zomer hebben georganiseerd”.

PIP heeft inmiddels wel bewezen dat je niet per se in het centrum hoeft te zijn gevestigd om colonnes jongeren te trekken. ‘Club PIP’ mag namelijk op flinke belangstelling rekenen van feestlustig publiek uit het heel Nederland. “Toen we begonnen, hadden we er alleen maar van kunnen dromen. Nu zien we dat het echt gebeurt. Wanneer we een feest organiseren, kunnen we via het online boekingssysteem zien waar de kaarten worden gekocht. Amsterdam, Leiden, Delft, Rotterdam en zelfs Groningen! Als we dat zien op onze schermen, zijn we elke keer weer apetrots. Het is waanzinnig dat zoveel mensen PIP nu kennen”.

Zolderkamersessies

Het jaarlijkse Halloween-feest dat PIP organiseert, is bij uitstek een evenement waarop publiek uit alle hoeken afkomt. Al verheugt David zich er zichtbaar op feestgangers zich en masse op 31 oktober verkleed bij de Kazerne melden voor ‘Halloween, African Voodoo’, andere PIP-projecten en evenementen zijn hem even lief. “Een tijdje terug hebben we een ‘school’ opgericht, The Hague Institute of Electronic Music, waarmee we jonge, beginnende dj’s workshops aanbieden. Met drie tot vier van hen duiken we ook de studio in om ze met de beste producers uit omstreken tracks te laten maken”.

De ‘Zolderkamersessies’ die PIP elke woensdagavond organiseert, sluiten daar weer goed op aan. ”We hebben geluidsapparatuur die nodig is voor een club maar die niet iedere dj thuis zal hebben, die is gewoon te kostbaar. Voor 2 euro per uur kunnen ze bij ons met die apparatuur oefenen. Als niet tegen lawaai kunt, moet je op woensdagavond maar even niet langskomen. Die dj’s gaan dan namelijk helemaal los!”.

Alhoewel David en Steven inmiddels zeven jaar verder en ouder zijn, zegt David er nog geen moment aan te hebben gedacht zich op een nieuw project te storten. “We doen het al een paar jaar met zijn tweeën. Er is een hoop veranderd, er zijn mensen gekomen en gegaan, maar het is heel leuk om te zien dat het nu zo goed loopt. Daar halen we veel plezier uit. Dat PIP nu is wat ze is, hadden we echt nooit verwacht”.

HPW2014_PIP_eflyer-374x484

PIP Live X Haagse Popweek
met Ass Ass, Fuz en Sink the Bismarck
Datum: 23 oktober
Tijd: 20:00 – 02:00
Locatie : PIP, Binckhorstlaan 36
Prijs: gratis
Meer info: www.pipdenhaag.nl

 

halloween_2014_staand-01-374x529

HALLOWEEN AFRICAN VOODOO

Datum: 31 oktober
Tijd: 22:00 – 06:00
Locatie: PIP, Binckhorstlaan 36
Prijs: € 12,50
Meer info: www.pipdenhaag.nl

22 okt