ART The Hague haalt Belgische kunstenaars naar Binckhorst

Artthehague

Dat hedendaagse kunst thuis is in Den Haag staat volgens Axel Lemmens, directeur van ART The Hague, buiten kijf. “Met de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, een rijk aanbod aan musea én een rits goede galeries heeft de hofstad de kunstliefhebber echt wel wat te bieden. Het is alleen zo dat dat in Nederland niet altijd even bekend is”, vertelt Lemmens.

In 2013 begon hij daarom met ART The Hague om is samenwerking met de ‘betere galeries’ van Den Haag een nieuwe kunstbeurs voor hedendaagse kunst te organiseren. De Fokker Terminal was daarvoor de aangewezen locatie. “In het begin verklaarde men me wel voor gek en zeiden ze dat ik hartstikke geschift was. Ze vonden de Binckhorst maar doodeng, zo achter het spoor. Inmiddels wordt de keuze voor de Binckhorst wel meer begrepen en ziet het publiek in dat een beurs voor hedendaagse kunst juist heel goed in de Binckhorst past. Hier heb je namelijk ruimte en mogelijkheden”.

Kamagurka
Afgezien van kunst uit de betere galeries uit Den Haag (en andere delen van het land) zoekt ART The Hague bewust naar een internationale dimensie. “Ik vind dat dat hoort bij een internationale stad als Den Haag. We hebben als ART The Hague ook de ambitie om een internationale beurs te zijn. Dat doen we door kunstenaars en galeries uit een bepaald land uit te nodigen”.

Na een uitwisseling met India is het in 2014 tijd voor een actueel beeld van ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst uit België. “We hebben dit jaar onder andere een tentoonstelling met werk van net-afgestudeerden van academies uit Antwerpen, Brugge en Brussel. Dat zijn allemaal beeldhouwers. Ook hebben we twee Belgische galeries, Light Cube en Eastmen Gallery, uitgenodigd”.

De speciale België-tentoonstelling begint op vrijdag 3 oktober en wordt geopend door Axel Buyse, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland, waarna het woord is aan de Belgische kunstenaar Kamagurka. Lemmens: “Daar zijn we heel blij mee. Kamagurka zal een sketch geven waarin hij de grootste cultuurverschillen tussen België en Nederland eens goed laat zien”.

 

ART The Hague | 1 t/m 5 oktober | Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249 Den Haag | Normaal € 10 | CJP/Student € 5 | Tot 16 jaar gratis

Openingstijden:

Woensdag 1 oktober | 17.00 uur – 22:00
Donderdag 2 oktober | 14:00 – 21:00
Vrijdag 3 oktober (België) | 14:00 – 21:00 (18:15 Kamagurka)
Zaterdag 4 oktober | 11.00 uur – 20:00
Zondag 5 oktober | 11.00 uur – 18.00 uur Afsluiting

09 sep