Bordewijk Bezoekt #1: Opening geeft energie

In de rubriek ‘Bordewijk Bezoekt’ doet Martijn Bordewijk verslag van festival-evenementen waar hij schrijfgrage vingers van krijgt. Vandaag de eerste van de reeks, toepasselijk over de opening van het I’M BINCK FESTIVAL 2014.

‘Een geheim dat je moet doorvertellen’

983802_729370510431349_3171782300086244118_n

Met een paar honderd man zag ik bij de opening weer eens waar het eigenlijk allemaal om gaat in dit gebied: de rauwe energie en ondernemingszin die iedereen hier uitstraalt. Niet in de laatste plaats tot uitdrukking gebracht door de Yamato Taiko Drumming School die met studenten het openingsnummer voor het festival bracht; een doorslaand succes, want de sfeer zat er meteen goed in. Voor de trommelvliezen was het wel enigszins ‘ out of the comfort zone’, maar dat mocht de pret niet drukken :)

Voorafgaand had Sabrina Lindemann, artistiek projectleider van het festival, ons toegesproken en de verschillende kwaliteiten van betrokkenen bij het festival genoemd: te veel om op te noemen eigenlijk. Daarom hield wethouder Revis (foto), die de formele openingshandeling verrichtte, het publiek ook voor: “Hier gebeurt zoveel op creatief en ondernemend gebied! En u kent het al, want u bent hier. Maar voor veel mensen is het nog een beetje een geheim… Maar een geheim dat je door moet vertellen! Iedereen moet naar Den Haag komen voor de Binckhorst”. Waarvan akte.

Ook al omdat de wijk Laak nu nog nadrukkelijker bij het festival betrokken is. De diverse heerlijke gerechten die je bij verschillende stands kon halen, waren daar getuige van. Van slager Sheikkariem tot Cooperatief Eigenwijzer met Paviljoen Kobus: ze waren erbij.

Kwartjes
Ik sprak ook de enthousiaste stadsdeeldirecteur Hassan El-Houari, van Laak (waaronder formeel ook de Binckhorst valt). Bevlogen vertelde hij over de verbindingen die nog te maken zijn. Het is in mijn beleving exemplarisch voor de houding van de gemeente die zich meer rekenschap is gaan geven van de economische vliegwiel-potentie van dit gebied, maar dan zonder dat daarvoor meteen ‘de Rotterdamsebaan’ wordt genoemd. Het is fijn dat het kwartje ook op het stadhuis aan het vallen is (getuige ook warme woorden in het coalitieakkoord): Deze energie moet je benutten, uitgaande van de kracht van het gebied zelf.

Ik zag dan ook behoorlijk wat ambtenaren van diverse afdelingen: dit was duidelijk iets waar je bij moest zijn als beleidsmaker. Zo konden ze met eigen ogen zien wat veel makers (voedselmaker en filmmaker, kleinbedrijf en kunstenaar, fabriek en fastfoodketen, vormgever en vastgoedboer, bierbrouwer en BLF) in de Binckhorst verbindt: de wil om iets van dit gebied te maken, om samen te werken en nieuwe verbindingen en kansen met elkaar te creëren. En bovenal: te tonen wat er allemaal gebeurt in de Binckhorst: En geloof me, dat belooft wat voor de komende 29 dagen!

martijn_bordewijk3

Over Martijn Bordewijk
Martijn zat tussen 2010 en 2014 namens D66 in de Haagse gemeenteraad en ontwikkelde in die jaren een buitengewone interesse in de Binckhorst. Hij gaf ooit zelfs eens toe ‘een beetje verliefd’ te zijn geworden op het gebied.

Dit jaar nam Martijn afscheid van de Raad en is hij zelfstandig ondernemer geworden. De Binckhorst heeft hij zeker niet losgelaten; als bestuurslid van I’M BINCK en blogger van imbinck.nl laat hij zien waarom hij de Binckhorst heeft omarmd.

Ga voor foto’s van de opening en andere activiteiten van het I’M BINCK FESTIVAL naar www.facebook.com/imbinck

03 okt