Introductieles Krav Maga voor wie durft

Gracia 3

Op 4 oktober kan eenieder die wil ervaren wat Krav Maga inhoudt voor een gratis les terecht bij GREA. In haar nieuwe ruimte bij MOOOV laat instructrice Gracia Ho-Asjoe je versteld staan van je eigen kracht.

Bij het horen van de woorden ‘Krav Maga’ schiet bij menigeen verschrikking in de blik. Het ‘zelfverdedigingssysteem’ heeft door zijn oorsprong, toepassing en films namelijk een ‘heftige reputatie’ opgebouwd. Al is dat niet geheel ten onrechte, Gracia probeert haar cursisten te laten zien dat het bij Krav Maga om veel meer gaat dan vechten. Zelfverdediging gaat ook om voorkomen. “Het grote verschil met vechtsporten als Taekwondo en andere Martial Arts zit hem erin dat er bij Krav Maga geen regels zijn. En dat de situaties waarop we trainen niet alleen op een mat voorkomen maar juist voorbereiden op bedreigingen in het dagelijks leven. Grote ruimtes, de lift, de wc, de tram: overal kun je in principe worden aangevallen”.

De realiteit is bij Krav Maga zolang het bestaat nooit uit het oog verloren. Gracia: “Imi Lichtenfeld, de bedenker, was een Hongaarse jood. Toen het antisemitisme opkwam in de jaren 30, heeft hij zijn vaardigheden die hij had als bokser, gymniast en worstelaar ingezet om de joden te helpen zichzelf te beschermen. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar Israël waar hij in opdracht van het Israelische leger Krav Maga ontwikkelde”.

Grensverleggend
Tijd om lang stil te staan bij de geschiedenis hebben Gracia’s cursisten doorgaans niet. Tijdens de workshops wordt immers opperste concentratie, inspanning en overgave verlangd. “We trainen op drie onderdelen: verdedigen, vechten en het verdedigen van anderen. Daarbij zijn er dus geen regels en wordt van je verwacht dat je je eigen grenzen opzoekt”.

Alhoewel het er dus stevig aan toe gaat, blijkt het animo voor Krav Maga te groeien. Ook onder vrouwen. “Voor vrouwen die aan zelfverdediging willen doen, heb ik een speciale cursus. Maar die moeten het dan niet erg vinden dat ze gaan zweten. Daarnaast geef ik ook les aan kinderen. Dat is dan wel anders omdat zij wel duidelijke grenzen nodig hebben om te weten wat kan en wat niet. Volwassenen voelen dat beter aan”.

Wie nieuwsgierig is en wil weten tot wat je eigenlijk in staat bent op eigen kracht, maakt Gracia graag wegwijs. “Iedereen die meedoet, heeft ontzettende lol met elkaar. Een pijnlijke elleboog nemen cursisten gewoon voor lief. Dat je er een lekker gevoel en getraind lichaam aan overhoudt, is natuurlijk wel een mooie bijkomstigheid”.

Introductieles Krav Maga
Datum: 4 oktober
Tijd: 10:00 – 17:00 uur
Locatie: Binckhorstlaan 135, Den Haag (MOOOV)
Prijs: gratis
Meer info: www.grea.nl
Aanmelden via: info@grea.nl

23 sep