Salsa-dansen in voormalige officiersruimte van De Luchtmacht

Izaak Koopman

Wie Izaak ontmoet, zal automatisch meegaan in zijn vrolijkheid. De jonge dansdocent straalt namelijk een ongekende positiviteit uit die zelfs de grootste pessimist omturnt in een optimist. Reden tot vreugde heeft Izaak zelf volop, zo legt hij fier uit in zijn dansstudio. “Hier vergaderden vroeger officiers van de Luchtmacht, nu geef ik hier dansles. Ik ben heel blij dat ik daarvoor zo’n mooie, eigen ruimte heb”.

Tot voor kort studeerde Izaak aan de Haagse Hogeschool, maar na het behalen van zijn diploma Maatschappelijk Werk had hij daar niet veel meer te zoeken. Hij besloot een eigen dansschool te beginnen. “Dat lijkt heel ver uit elkaar te liggen, maar voor mij is dat niet zo. Ik vind het namelijk heel leuk om les te geven en om op zoek te gaan naar de beste manier om iemand iets aan te leren. Daar komt mijn studie dus wel bij van pas”.

De voorliefde voor het docentenvak verklaart grotendeels waarom Izaak zelf vlot is begonnen met lesgeven. Heel lang danst hij immers nog niet. “Ik heb jarenlang op niveau aan vechtsporten gedaan, door een blessure ben ik gestopt. Mijn ouders meenden dat het bij ‘de opvoeding’ hoort om te leren stijldansen, daardoor ben ik op mijn achttiende met dans begonnen. Salsa vond ik fantastisch omdat het vrolijk en heel energiek is. Dat past goed bij mijn Surinaamse roots”.

Leeftijdsgrens

Vol overgave stortte Izaak zich sindsdien op Zuid-Amerikaanse dansstijlen, nauwelijks vijf jaar later leert hij anderen de fijne kneepjes ervan. “Sommigen worden er gek van, maar ik hamer er echt op dat de basis goed moet zijn. Daarna komen de leuke bewegingen wel. In principe geef ik aan iedereen vanaf 18 jaar les. Dat is een beetje de leeftijdsgrens voor mij. Bij pubers merk ik bijvoorbeeld dat ze vaak moeite hebben met fysiek contact, terwijl dat bij salsa nogal belangrijk is omdat je juist bezig moét zijn met je danspartner”.

Izaak besteedt in zijn lessen veel aandacht aan hoe dansers op elkaar reageren en laat ze daarbij vooral oog hebben voor elkaar in plaats van voor het onzichtbare publiek de meest spectaculaire show-moves in te studeren. Bovenal leert de dansdocent eenieder die zijn studio – met of zonder partner – betreedt zijn persoonlijke essentie van salsa aan. “Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het dansen. Dat mijn dansschool ‘Prisiri’ heet, is ook geen toeval: in het Surinaams betekent dat namelijk ‘plezier’”.

Zelf een poging wagen? Op 7,8, 14 en 15 oktober kun je tussen 13:00 en 19:00 bij Salsa Prisiri een gratis proefles salsa en/of samba volgen. Meld je dan aan via: info@salsaprisiri.nl

Dansschool Salsa Prisiri is gevestigd in MOOOV, Binckhorstlaan 135 in Den Haag.

10 sep