Yogamat in plaats van cup-a-soup

Professionals bewegen te weinig en dat is niet goed voor de organisaties waar ze werkzaam zijn. Volgens onderneemster Sacha Zijlmans zijn die dan ook hard toe aan ‘vitalisering’. In oktober kan eenieder die wil weten hoe een organisatie gezonder kan worden daarom bij Sacha terecht voor een proeverij van Haagse Gezonde Zaken.

Je stelt dat organisaties onvoldoende bezig zijn om hun personeel fit te houden. Hoe kom je daar zo bij?
Sacha: “De afgelopen vijftien jaar heb ik in mijn massapraktijk veel professionals gehad die kampten met symptomen van stress en stil zitten. Ze kregen bijvoorbeeld last van hun nek en hadden moeite zich te ontspannen. Het viel me op dat de kenniswerkers die veel in hun hoofd bezig zijn, nauwelijks doorhebben wat er ondertussen in hun lijf gebeurt. Ook hebben medewerkers – in deze crisistijd – moeite met ‘nee’ te zeggen als een baas hem of haar vraagt nog even snel iets te doen”.

Voor een baas is dat toch prettig? IJverige werknemers heten die mensen toch?
Sacha: “Op korte termijn is een baas daar misschien blij mee, maar het is beter om te investeren in de vitaliteit van je werknemers. Je wilt dat ze lekker in hun vel zitten en niet dat ze ziek thuis zitten met een burn-out. nemen”.

Dat klinkt heel mooi, maar waarom zou een baas zijn personeel ‘verplicht’ laten wandelen of yoga-en? Time is money, was het niet?
Sacha: “Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan en die researches tonen aan dat het wel degelijk zinvol is om in vitalisering te investeren. Wie dat doet, verdient zijn investering drie keer terug omdat medewerkers door actief te zijn juist productiever worden en minder ziektedagen hebben”.

Ok, dus lig je tussen 12:00 en 13:00 uur gezellig naast je collega’s op een yogamat?
Sacha: “Dat kan in het begin misschien even wennen zijn, maar je kunt ook andere dingen doen bij ons. We organiseren bijvoorbeeld ook bootcamptrainingen en hardloopcoaching en geven workshops over voeding. Door mensen te leren hoe ze bewuster met voeding, ontspanning en inspanning kunnen omgaan, bereik je een hoop”.

En tussen de middag een sessie Krav Maga bij T-Mobile? Je buren bij MOOOV zijn daarin gespecialiseerd…
Sacha:“Ik heb begrepen dat Krav Maga heel heftig is. In principe valt dat nog buiten onze dienst, maar er zijn hier genoeg partijen waar we buiten ons reguliere aanbod mee zouden kunnen samenwerken. Voorwaarde is wel dat we de workshops op locatie moeten kunnen geven, dus bij de organisaties waar we voor werken”.

Meer over Haagse Gezonde Zaken op: haagsegezondezaken.nl

18 sep