De Binckhorst

De Binckhorst is een oud industrieterrein van 130 hectare groot in Den Haag, aan de rand van het centrum en grenzend aan Voorburg en Rijswijk. Het gebied ondergaat in de komende jaren een grote transformatie. De aanleg van de Rotterdamsebaan, het toevoegen van minimaal 5000 woningen, veranderingen in de economie en de samenleving maken dat de Binckhorst zich opnieuw moet gaan uitvinden. Het gebied transformeert naar een werk-woongebied, waardoor identiteit en karakter ingrijpend gaan veranderen.

Hieronder vindt u gemeentelijke beleidstukken en links naar artikelen waarin de ontwikkeling van de Binckhorst wordt besproken.

Gemeentelijke stukken Binckhorst

De gemeente heeft een algemene website ontwikkeld voor de Binckhorst. Voor het volgen van actuele zaken en de daarbij behorende relevante stukken is het raadzaam om de agenda van de commissie Ruimte van de gemeente te bekijken.

De Binckhorst is permanent in ontwikkeling. De ruimtelijke kaders zijn in 2019 vastgesteld in een omgevingsplan en een gebiedsaanpak. Deze vind je op de website van gemeente Den Haag:

Het omgevingsplan verwijst voor hoogbouw naar de nota Haagse hoogbouw Eyeline & Skyline (RIS 298448)

Nog in ontwikkeling….

Het college heeft op 16 juli 2019 verschillende uitwerkingen van de Gebiedsaanpak Binckhorst (RIS) vrijgegeven voor behandeling in de raad en indien gewenst voor inspraak. Hiermee zijn deze uitwerkingen voorgenomen beleid en vormen ze de kaders voor ontwikkelingen.

De Binckhorstlaan aan het begin van de 20e eeuw.

Geschiedenis Binckhorst

De Binckhorst is al sinds jaren een industrie- en bedrijventerrein met creatieve en traditionele bedrijven, havens maar ook een oude begraafplaats en een kasteel. Elke Hagenaar en Hagenees kent de Binckhorst  van de vele autogarages die hier ooit waren. Autopalace was de eerst showroom aan de Binckhorstlaan. De Binckhorst heeft zijn naam gekregen van Kasteel de Binckhorst dat in 1308 voor het eerst vermeld wordt in documenten.

Lees meer over de geschiedenis van dit dynamische gebied.

Autopalace aan de Binckhorstlaan.

schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief