Festival I’M BINCK 2012 tot 2017

 

Aanleiding 

Met het gebied als voedingsbodem en het gegeven dat de kwaliteiten en potenties van de Binckhorst weinig zichtbaar zijn voor de buitenwereld, werd in 2012 door een groep van vijftien lokale ondernemers het initiatief genomen om jaarlijks in oktober het I’M BINCK Festival te organiseren. Het doel was om de bestaande (en toekomstige) rijkdom aan ondernemerschap, creativiteit en cultuur die in dit gebied is gehuisvest te stimuleren en op de kaart te zetten voor een breed publiek uit de hele stad en daarbuiten.

 

Programma

Het programma werd samengesteld door de ondernemers in het gebied zelf. Zo waren er expedities door het gebied, boottochten, workshops bij ondernemers zoals motorkappen uitdeuken, computers minen en waardevolle grondstoffen delven, danslessen, jazzconcerten in de JERO Papierwarenfabriek, een pop-up restaurant in een autoschadeherstelbedrijf, tours langs industrieel erfgoed, lezingen van een trendwatcher over de exponentiële groei van technologie en een workshop over circulaire economie. Het doel was om de Binckhorst in al zijn facetten beleefbaar te maken, maar ook thema’s te bespreken die de toekomstige Binckhorst mee zullen vormen.

 

Rol van het festival 

De rol van het I’M BINCK Festival was dat het impulsen creëerde en verbindingen legde tussen oude en nieuwe gebruikers van de Binckhorst, alsook instellingen en bedrijven uit andere delen van de stad waardoor het reeds bestaande netwerk verder werd versterkt. Het I’M BINCK Festival is van grote betekenis geweest voor de beeldvorming over de Binckhorst en heeft het gebied op de kaart gezet.

Expeditie 1

De expeditie ‘Ontmoet de ondernemers van de toekomst’ neemt je mee naar ‘Pro-Ecocoatings’, ‘MOOOF’ en de ‘Beeldhouwwinkel’.

Expeditie 2

De expeditie ‘Verleden, heden en toekomst van de Binckhorst’ neemt je mee naar het Trefpunt Rotterdamsebaan, de rooms-katholieke begraafplaats Sint Barbara en het verborgen kasteel.

Expeditie 3

De expeditie ‘Ontdek oude ambachten en nieuwe technieken’ start bij het kersverse bedrijf Laser BRO en neemt je verder mee naar Verffabriek De Vos.

Expeditie 4

De expeditie ‘Beleef de (sportieve) waterkant van de Binckhorst’ brengt je naar de verborgen wereld van het water in de Binckhorst. Doe mee aan een roeiclinic van Roeivereniging De Laak.

Expeditie 5

Ga mee op de avontuurlijke ‘BINCK BANG Nachtexpeditie‘ onder begeleiding van een gids en laat je verrassen. Durf jij het aan?