Als D66-gemeenteraadslid heeft Martijn Bordewijk een buitengewone interesse voor de Binckhorst ontwikkeld. Ook nu Martijn afscheid heeft genomen van de raad blijft hij zich inzetten voor het gebied waar hij veel kansen ziet. Dat doet hij als bestuurslid van stichting I’M Binck én ik oktober blogt hij in de rubriek ‘Bordewijk bezoekt’ over festival-evenementen die hij kenmerkend vindt voor de Binckhorst.

“Ik heb veel bedrijvenparken bezocht, maar de Binckhorst is echt een verhaal apart. Je kunt het ook geen gewoon bedrijventerrein noemen, want er zit iets ongrijpbaars in”, vertelt Martijn.
De ongrijpbaarheid van de Binckhorst maakte dat Martijn zijn collega’s in de gemeenteraad menigmaal heeft moeten uitleggen wat er allemaal gebeurt in de Binckhorst en dat het wat hem betreft weinig zinvol is om vanuit het Haagse stadhuis panklare plannen te bedenken voor het gebied waarin voldoende creativiteit en ondernemerschap is te vinden. “Dat het grote masterplan is afgeblazen, is alleen maar goed. Ik denk dat de Binckhorst daar eigenlijk door is gered. Je hoeft ook niet elke vierkante meter in de Binckhorst in te kleuren, niet alles hoeft mooi te zijn. Ik hoop van ganser harte dat de grote top-down plannen nooit meer terugkomen”.

Liever ziet Martijn dat de gemeente Den Haag zich als gelijke opstelt en samen met de ondernemers van het gebied aan de slag gaat om van het gebied een ‘maakdomein’ te maken. “Het is fantastisch om te zien hoeveel ondernemers er in het gebied zitten en meedoen aan het I’M BINCK FESTIVAL. Dat toont aan dat je als stad niet alleen een gebied hebt waar je met extra inspanning iets kunt bereiken, maar dat je ook de mensen ervoor hebt”.

Toewijding
Om de Binckhorst verder te ontwikkelen, zijn volgens Martijn dus extra’s nodig. Dat kunnen grotere organisaties zijn die het aantrekkelijk wordt gemaakt zich in de Binckhorst te vestigen, maar ook zou er verstandig aan worden gedaan de bestaande bedrijven, groot en klein, meer met elkaar te verbinden. “Je hebt de grote bedrijven nodig. Die zijn voor een keten heel belangrijk en kunnen kleinere bedrijven in de Binckhorst juist goed gebruiken als toeleveranciers”.

De gemeente mag volgens Martijn dan ook wel wat meer ‘gezonde ambitie’ tonen. Het aanleggen van de Rotterdamsebaan volstaat wat hem betreft niet. “Er is voor organische groei gekozen, hartstikke goed, maar dat werkt alleen als er een soort oliemannetje is dat met toewijding en daadkracht tussen gemeente en ondernemers zit”.

Vanuit zijn nieuwe rol als ondernemer en bestuurslid wil Martijn ‘de politiek’ en beleidsmakers blijven inspireren ‘liefde’ te hebben voor de Binckhorst. In plaats van in vergaderingen pleidooien te houden, schrijft hij tegenwoordig voor ‘Denhaagdirect’ en nu ook voor imbinck.nl. “Ik bezoek tijdens het I’M BINCK FESTIVAL verschillende evenementen, over een aantal zal ik een blog schrijven waarin ik laat zien waarom de Binckhorst geen gewoon bedrijventerrein is”.

 

www.twitter.com/mbordewijk