De 3D-revolutie is losgebarsten en zal in rap tempo ook voor bedrijven in de Binckhorst een hoop veranderen. Tijdens een ‘Tegenlicht Meet-up’ op 17 oktober gaan deskundigen en publiek aan de hand van fragmenten van het VPRO-programma met elkaar in gesprek over de kansen en bedreigingen van ‘De Derde Industriële Revolutie’. Victor de Vries, van Repro van de Kamp, blikt vooruit.

Bij Repro van de Kamp is men volop bezig met de toekomst. Die van de omgeving, maar ook zeker met die van het bedrijf, dat een lange geschiedenis kent. Het reproductiebedrijf is een van de oudste familiebedrijven in de Binckhorst. “We hebben best lastige jaren achter de rug. We zijn een bedrijf dat van oudsher veel tekeningen voor projectontwikkelaars en andere ondernemingen in de bouwsector produceert”, vertelt De Vries.

Ondanks de optater die de bouwbranche de afgelopen jaren heeft gekregen, overheerst bij Repro van de Kamp optimisme. “De cowboys, die met lage prijzen concurreerden, hebben goede jaren gekend maar zijn te veel afhankelijk geweest van één branche. Toen onze huidige directeur het in de jaren ’90 overnam, heeft hij snel besloten dat we ons breder moesten ontwikkelen. Door het besluit ons meer op consumenten te richten, bestaan wij nog. Tegenwoordig is de bouwvak juist een heel drukke periode voor ons”.

Met die koerswijziging begon voor Repro van de Kamp een nieuw tijdperk waarin innovatie en experiment vanzelfsprekend zouden worden. Naast de reproductie van printwerk en tekeningen stortte het bedrijf zich met de ontwikkeling van websites en webwinkels op de online markt. Niet veel later zou een volgende ontwikkeling zich aandienen waar waar het bedrijf iets mee moest doen.

Verkenners-eenheid

Enkele jaren geleden startte het bedrijf een ‘geheim project’. “De helft van de medewerkers wist er niet van. In een kamertje zijn we begonnen met 3D-printen omdat we veel mogelijkheden zien met die technologie. Het eerste jaar was bedoeld om te prutsen, veel zinnigs kwam en hoefde er niet uit te komen”.

Al was de oogst van het eerste probeerjaar mager, de stekker werd door de directeur niet uit het innovatieproject getrokken. De Vries: “We hebben het geluk dat de directeur continu met de toekomst bezig is en doorheeft dat 3D-printen in de toekomst veel gaat veranderen. In plaats van met het project te stoppen, werden ons juist extra mogelijkheden gegeven om kennis en ervaring op te doen. Dat is hard nodig. Iedereen kan wel zelf een 3D-printer kopen, maar of je er dan ook wat mee kunt, is een andere vraag”.

De Vries en zijn mede-verkenners hebben het 3D-printen inmiddels goed onder de knie en zoeken nu naar een manier om de kennis en kunde die het bedrijf in huis heeft, plek te geven in de vernieuwde organisatiestrategie. “Momenteel inventariseren we de markt en kijken we naar waar ons aanbod en vraag elkaar raken. In elk geval hebben we de conclusie getrokken dat we ons vooral op de productie van unica’s richten. Dat past bij ons bedrijf: kleine oplages en een korte productietijd”.

Nostalgie

Daarmee lijkt Repro van de Kamp zijn naam niet al te lang meer eer aan te doen. Er wordt weliswaar nog veel geprint voor opdrachtgevers, maar de digitale en driedimensionale activiteiten krijgen in rap tempo de overhand. “Het repro-gedeelte krijgt bijna iets nostalgisch. Momenteel loopt de 3D-techniek nog voor op de kennis. Maar ik ben ervan overtuigd dat de 3D-markt kansen biedt. Of we nu een unica maken voor een architect die een maquette nodig heeft en zichzelf de ellende van het uitdokteren van de techniek wil besparen, of dat we voor een particulier een speciaal haakje maken voor in de badkamer”.

De Vries schat in dat over tien jaar de 3D-revolutie een feit is. “In België heb je grote 3D-printstudio’s waar ze stalen protheses maken, voor de tandheelkunde is daarmee veel veranderd. En terwijl wij hier nog met plastic spelen, printen grote bouwjongens al met beton. Heel lang duurt het dus niet meer voordat de eerste 3D-geprinte betonnen gebouwen er staan”.

Voor het zover is, lijkt er nog net genoeg tijd om de samenleving te laten wennen aan dit nieuwe fenomeen. Zo onderzoekt de overheid of een ontwerper van een 3D-tekening verantwoordelijk is voor het functioneren van een print of dat producenten als Repro Van De Kamp dat zijn. Ondertussen doen de pioniers gebruikservaring op met materialen terwijl de marktomgeving zich beraadt op zijn toekomst. “Onlangs was ik bij een congres waarin de vraag centraal stond hoe de Rotterdamse haven moet worden ingericht in het oog van de 3D-revolutie. In de toekomst zullen namelijk niet telefoonhoesjes vanuit China naar Rotterdam worden verscheept maar wel de grondstoffen om daarmee in Nederland de hoesjes te maken. Er verandert dus nogal wat”.