De lelijke eend die mijn moeder in de jaren ’70 kocht, bracht ons geregeld bij een, in die tijd gigantisch ogende, Deux-Chevaux-garage in de Binckhorst. De bouten, moeren, banden, losse autobankjes en schroothopen die er lagen, voedden mijn verbeelding en waren vaak de inleiding tot een lange autoreis richting het uiterste zuiden van Europa.

Later, in de jaren ’80, kwam ik af en toe in de Binckhorst. Gezien, noodzakelijke verhuizingen van studentenkamer naar betere studentenkamer dé plek om een geschikt busje te huren.

Daarna kwam ik er niet vaak meer.

Inmiddels werkzaam op een centraal punt in Den Haag, vernam ik rond 2007 grootse plannen voor de Binckhorst. ‘Nieuw wonen’, een boulevard, entree naar de stad, fraaie waterwegen, spetterende bedrijven, noem maar op! Het bleef bij imposante sfeerimpressies van even indrukwekkende stedenbouwers en architecten als Rem Koolhaas.

De crisis had haar weerslag.

Leegloop, faillissementen, leegstand. Verloedering lag op de loer. Maar daar waar alles leek te vertroebelen, brachten jonge ondernemers én volhouders nieuw elan. Maak anno nu maar eens een vlekken-kaart die de concentratie creatieve en innovatieve industrie in Den Haag laat zien. De Binckhorst herken je als grote stip nabij het centrum.

Een stip, misschien wel dé stip aan de horizon. Want dat is waar wij als I’M BINCK-team hard aan werken. Hoe laat je zien aan het publiek – in Den Haag en daarbuiten – wat er allemaal gebeurt in de Binckhorst? Niet alleen kunst en design, maar ook noeste arbeid, ambacht en intense bedrijvigheid.

De uitdaging zit hem in het zichtbaar maken hiervan, in samenwerking met alle verschillende bloedgroepen die de bedrijvigheid van de Binckhorst bepalen en met elkaar laten zien dat ‘organische ontwikkeling’ loont.

Want, al heeft ’organisch’ als term in crisistijd met inflatie te maken gehad, in de Binckhorst laten ondernemers elke dag zien van grote waarde te zijn voor onze stad. Het I’M BINCK FESTIVAL laat u daarom graag kennismaken met doorzetters en pioniers die met handen en hoofden ons op weg helpen naar een nieuwe tijd, een tijd waarin je het zelf kunt en moet laten zien.

Anastasia Chiarella | Zakelijk leider I’M BINCK FESTIVAL