De Haagse Binckhorst is bijzonder en ‘dus’ is het niet meer dan logisch dat dit bedrijventerrein als één van de weinige in het land zijn eigen festival heeft. Een maand lang laten ondernemers die in het gebied actief zijn, zien waarom zij zo gek zijn op de Binckhorst.

”Het gebied ligt op nog geen steenworp afstand van het centrum, toch voelt het voor velen alsof het een andere wereld, een eiland, is. Dat moet veranderen”, stelt Sabrina Lindemann. Ze is projectleider van het I’M BINCK FESTIVAL en vooral ook een gepassioneerd ‘bewoonster’ van het bedrijvige gebied waar ze sinds enkele jaren werkzaam is. “In 2012 besloten we met een aantal ondernemers een jaarlijks festival te organiseren omdat we aan de stad wilden laten zien dat de Binckhorst een bijzonder gebied is dat van grote waarde is voor Den Haag. Je hebt hier naast oude, familiebedrijven, multinationals als KPN, het Strafhof, een begraafplaats en een kasteel óók bedrijfsverzamelgebouwen als De Besturing, MOOOV, Caballero Fabriek en BINK36 waar veel creatieve ondernemers, zo’n 1000, elke dag dingen bedenken, uitvinden en maken”. Hederik van der Kolk is één van de creatieven die in de Binckhorst resideren en maakt deel uit van het kernteam van I’M BINCK. “Met ons grafisch ontwerpbureau, Studio Duel, zaten we tot zes jaar terug in een ander verzamelgebouw, DCR, maar we wilden meer ruimte en zochten vrijheid. Een bevriend bedrijf liet ons de Hangar zien: we waren op slag verliefd”.

De verliefdheid van Van der Kolk reikte verder dan het eigen nieuwe bedrijfspand (op het terrein van BINK36) dat eenieder die per trein op Den Haag Centraal aankomt, kan herkennen aan de geel-zwarte bestreping. “Toen we hier naartoe kwamen, zeiden veel mensen dat ze de Binckhorst zo’n doods gebied vonden, terwijl ik hier juist heel veel mogelijkheden zag. Dat een ambtenarenstad als Den Haag zo’n spannend gebied in huis heeft, vind ik heel bijzonder. Ik ben blij dat steeds meer mensen die mening delen en inzien dat de Binckhorst een interessant gebied is. Met het I’M BINCK FESTIVAL kunnen we de rijkdom van de Binckhorst laten zien en laten beleven op het gebied van ondernemerschap, ambacht, creativiteit en cultuur.

Rotterdamsebaan

Actie is er in de Binckhorst niet alleen in de bedrijven, fabrieken, studio’s en ateliers: het gebied ondergaat namelijk een grote ingreep. Want, al zijn de grootschalige her-ontwikkelingsplannen van architect Rem Koolhaas door crisisperikelen van de baan; de aanleg van de zogenoemde Rotterdamsebaan gaat gewoon door. “Dat is een snelweg waar al jaren over wordt gesproken die op de plek van de Binckhorstlaan komt en is bedoeld om de Utrechtsebaan te ontlasten en de auto-toegankelijkheid van Den Haag te verbeteren. Het zal de Binckhorst wel in tweeën splijten wat grote gevolgen kan hebben voor de bereikbaarheid van de bedrijven”, legt Lindemann uit. De werkzaamheden voor de Rotterdamse baan zijn inmiddels begonnen; het project blijkt voor behoorlijk wat verdeeldheid in de Binckhorst te zorgen. Van der Kolk: “Je hebt ondernemers die faliekant tegen zijn en procedures zijn gestart, maar zelf zie ik het liever positief.

Festivalprogramma

In het programma van het derde I’M BINCK FESTIVAL is voor de Rotterdamsebaan, de ontwikkeling van de Binckhorst en andere maatschappelijke vraagstukken volop ruimte. Maar het accent van de programmering wordt volgens Lindemann toch vooral bepaald door de inbreng van deelnemende ondernemers en initiatieven die de Binckhorst tot een veelzijdig en levendig gebied maken. Lindemann: “We hebben film, muziek, dans, nieuwe technologieën, product demonstraties, kunst, ondernemerschap, industrieel erfgoed, steden- bouw, architectuur, (urban) culture & sport en eten & drinken. Het programma is een afspiegeling van het gebied en dus zit er voor iedereen én voor elke smaak wat in”.

Echter, zoals elk jaar staan twee evenementen in het programma
al vast voordat de organisatie is opgestart. Boksvereniging Haagse Directe deelt op 1 november de laatste klap uit met het eigen boksgala en ART The Hague zorgt voor vanaf 1 oktober voor een kunstrijke entree in de Fokker Terminal. Dat evenement wordt georganiseerd door Axel Lemmens, tevens lid van het I’M BINCK-kernteam. Lem- mens: “De Binckhorst is bij uitstek een locatie voor hedendaagse kunst. Je hebt hier ruimte en mogelijkheden. Daarbij is het een ontzettend creatief gebied. Toen we begonnen in de Binckhorst zeiden mensen dat ik hartstikke geschift was, men vond het
maar doodeng. Inmiddels is dat wel veranderd en zien
anderen ook in dat dit een veel betere locatie is voor
een kunstbeurs dan een of andere congreshal”.