Het stadsbestuur van Den Haag heeft industrieel erfgoed in de Binckhorst aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om de bedrijfshallen aan de Komeetweg 1-17 en de Orionstraat 2-18, met onder meer de 65 jaar oude Jero papierwarenfabriek van de familie Bruti.

Het gaat om vier bijzondere bedrijfshallen die eind jaren 40 van de vorige eeuw zijn gebouwd in opdracht van de gemeente in het kader van de wederopbouw. Aan het herstel van handel en industrie werd na de oorlog hoge prioriteit gegeven. De getroffen bedrijven moesten zo snel mogelijk weer aan de slag en daarvoor was huisvesting van het allergrootste belang. Met behulp van een stimuleringsprogramma van het Rijk schoot de gemeente ondernemers te hulp door deze universele industriehallen aan te bieden. De hallen zijn een vroeg voorbeeld van prefabbouw in Nederland. Ook de Caballerofabriek en de Fokker Terminal waren al eerder door wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) op de lijst van gemeentelijke monumenten gezet.

Lees hier de volledige tekst op de website van de Dagblad070.