De grote zonnecentrale op het dak van de Fokker Terminal op de Binckhorst in Den Haag is officieel in werking gesteld. Wethouder Joris Wijsmuller, Tom Verhaar (Fokker Terminal) en Leendert Florusse (Rooftop Energy) zetten de vorige maand geplaatste 600 zonnepanelen symbolisch aan. De zonnecentrale is gerealiseerd door Rooftop Energy, heeft een oppervlak van duizend vierkante meter en gaat 164.000 kWh per jaar produceren. Daarmee voorziet de nieuwe installatie in zo’n 70 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van de Fokker Terminal per jaar.

De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van 100 ton per jaar. De Fokker Terminal compenseert daarnaast ook 5 miljoen liter drinkwater aan ontwikkelingslanden. De gemeente Den Haag heeft als eigenaar van het pand het dak beschikbaar gesteld om de zonnecentrale mogelijk te maken. Voor dit project heeft de Fokker Terminal een SDE-subsidie ontvangen van het Rijk, waarmee het congres- en evenementencentrum meewerkt aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Den Haag.

De gemeente wil dat alle gebouwen (woningen, bedrijfspanden en openbare voorzieningen) in de stad in 2040 klimaatneutraal en aardgasvrij zijn. Dit betekent dat alle gebouwen in Den Haag van het aardgas af gaan. Voor de energie- en warmtevoorziening wil de gemeente overgaan op duurzame energie uit zon, water, wind of aarde.

Lees hier de volledige tekst op de website van de Dagblad070.