Stofzuigers, radio’s, en kattenbrokjes. Op het eerste gezicht hebben deze producten niets met elkaar te maken en toch hebben ze een gezamenlijke overeenkomst: ze behoren op de één of andere manier allemaal tot het Haags Industrieel Erfgoed. Kunsthistoricus Koos Havelaar schreef er het imposante boek Bewaard en bewonderd over, dat menig Hagenaar onderdompelt in nostalgie.

Niks grijze fabriekshallen of rokerige havens, Koos Havelaar heeft juist oog voor de kleurrijke producten die de lokale industrie heeft voortgebracht. Als voorzitter van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed doet hij al een kwart eeuw onderzoek naar de economische geschiedenis van onze stad en probeert hij de laatste sporen hiervan te behouden voor de toekomst.

Mede door ons, maar ook door maatschappelijke ontwikkelingen, is Industrieel erfgoed gewoon hip geworden.” Havelaar blijft dan ook erg betrokken bij de plannen rond de Binckhorst: “Daar stond eigenlijk hetzelfde te gebeuren als in Laakhaven, maar dankzij brede steun is daar nu toch wel veel behouden gebleven. Wat er in de toekomst van over blijft moeten we nog zien, maar de mentaliteit is in een kwart eeuw totaal verandert.”

Lees hier de volledige tekst op de website van De Posthoorn.