De nieuwe Haagse wijk De Binckhorst dreigt vijfduizend huizen te krijgen, maar geen scholen, fietspaden, sportvoorzieningen en bijna geen huisartsen. Omdat de Binckhorst een landelijk testgebied is, is er geen bestemmingsplan, maar een omgevingsplan. De gemeente laat de planologie over aan de markt.

Binckhorst-promotor Sabrina Lindemann van stichting I’M BINCK vindt het schokkend. ,,Wij maken ons zorgen. Een nieuwe wijk functioneert alleen als er ook maatschappelijke voorzieningen zijn, zoals scholen en huisartsen.”

In gedachten ziet Lindemann het spookbeeld al voor zich. ,,Krijgt de Binckhorst uit pure nood een rijdende school? Hoe kan de gemeente dit recht breien? Dat is nu de grote vraag. Welke middelen heeft de gemeente om stappen te kunnen zetten? De kavels zijn al uitgegeven. De huizen zijn gereserveerd. Je kunt ze niet terughalen met de boodschap: ‘We gaan nog een keer opnieuw beginnen’.”

Volgens haar ligt er een fundamentele kwestie op tafel. ,,Wie is verantwoordelijk voor maatschappelijke functies? Ik zou zeggen: maatschappelijke functies horen bij de overheid.”

Lees hier het artikel op de website van AD.