Wordt de Binckhorst een ‘spookwijk’? De herontwikkeling van het Haagse bedrijventerrein, pilot onder de Omgevingswet, ligt vanwege een gebrek aan voorzieningen onder vuur. ‘Geen reden voor blinde paniek’, zegt Haags wethouder Boudewijn Revis (stadsontwikkeling, VVD).

Geen school, geen fietspaden, geen sporthal, zelfs aanvankelijk geen glasbak. Tal van voorzieningen ontbreken nog in de Binckhorst, een bedrijventerrein dat tegen het Haagse centrum aan ligt en momenteel (deels) wordt omgevormd tot woonwijk. Critici zien de oorzaak in de uitnodigingsplanologie van de Omgevingswet. Door een gebrek aan gemeentelijke regie bij het project zouden ontwikkelaars vrij spel krijgen.

Voornaamste steen des aanstoots zijn de vijfduizend te bouwen woningen, waarvoor projectontwikkelaars afgelopen voorjaar konden intekenen. Binnen een paar minuten waren ze weg, volgens het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zonder dat de vier ontwikkelaars extra voorzieningen voor de wijk voor hun rekening namen. Verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis reageert op de kritiek die ook al leidde tot Kamervragen.

Lees hier verder op de website van binnenlandsbestuur.nl