Binckhorstgesprek met Renate en Marc, 1 augustus 2019 Binck Eiland

Renate en Marc komen niet van ver, ze zijn van Voorburg naar de Binckhorst verhuisd. Sinds april 2019 wonen ze in een appartement op Binck Eiland. Renate: ‘Het voelt hier veel meer als de stad. Je ziet buren vertrekken en weer thuis komen, iedereen is bezig. Dat was in Voorburg anders, daar waren altijd veel mensen thuis en wist de buurvrouw wanneer er voor wie een pakketje was gekomen.’ Voordat ze in de Binckhorst terecht kwamen hadden ze ook lang in Voorburg naar een ander huis gekeken, maar de huizen daar zijn vaak oud en moeten opgeknapt worden. ‘En we wilden wel eens in zo’n net opgeleverd gebouw wonen. Waar iedereen nieuw en nog druk met z’n huis is.’

Dat alles nog nieuw is, heeft ook zijn nadelen. Renate: ‘Je merkt dat de voorzieningen achterlopen op de bewoning. Dat pionieren moet je wel leuk vinden, want het duurt wel even voordat alles ingeregeld is.’ Zo was er in de eerste weken na de verhuizing nog geen vuilnisdienst geregeld en lag het vuil overal. Dat wordt nu twee keer per week opgehaald, maar de mogelijkheid om afval te scheiden was is nog erg beperkt. ‘Dus brengen we plastic en glas maar naar Voorburg of Rijswijk. En we zijn met een paar buren bij elkaar gaan zitten om het afval op Binck Eiland te bespreken. Naar we begrepen hebben, is de gemeente niet van plan om ondergrondse containers te plaatsen. Het is nu al regelmatig een vieze boel in het afvalhok. Hoe gaat dat straks als we hier met meer mensen wonen? We hopen daar met elkaar en met de gemeente een oplossing voor te vinden.’

Het water in de Binckhorst is voor Renate en Marc van grote toegevoegde waarde. Er komt steeds meer recreatie, zoals suppen en kanovaren. En de beroepsvaart maakt het levendig. Renate: ‘Er is altijd wat te zien op het water, dat is echt leuk. We gaan zien hoe dat uitpakt, of dat allemaal samen blijft gaan. Meer groen in de buurt is ook belangrijk voor de kwaliteit van de leefomgeving. Renate: ’Pas bij het spoor kom je de eerste boom tegen. Toen de burgemeester op bezoek was, had zij het ook over de behoefte aan groen. Dat het Waterfrontpark er gaat komen is echt heel belangrijk. We wandelen nu vaak richting Rijswijk of Voorburg maar het zou mooi zijn als er meer groen komt in de Binckhorst. En het is ook belangrijk voor de hete zomers: met al dat beton moet je ervoor zorgen dat de warmte ergens heen kan.’ Zelf heeft Renate stiekem zaden geplant in de betonbakken die bij de ingang voor het pand staan. Maar als straks de grote binnentuin er is, wordt het sowieso een stuk groener op Binck Eiland. Er is trouwens ook nu al best mooie natuur in de Binckhorst. Marc: ‘Laatst zag ik een ijsvogel vliegen. En de kippen zijn ook bijzonder. Die hadden we al eerder ontdekt, toen we alleen nog maar in de Binckhorst kwamen om vuurwerk te kopen.’

In de maanden dat ze nu in de Binckhorst wonen, zijn Renate en Marc al veel op stap geweest om de buurt te verkennen en nieuwe routines op te doen, zoals ontbijten bij Capriole in het weekend. Bij  Glaswerk zijn ze ook geweest, dat zat net als Kompaan in het Binckhorst-inburgeringspakket. Meer diversiteit in de horeca zou een aanwinst zijn. Ook buurtwinkeltjes, een warme bakker of een toko zouden welkom zijn. Of een foodmarket met lokale producten. Ambachtelijke bedrijfjes passen heel goed bij het karakter van de Binckhorst. Renate: ‘Dat je kan zien wat er ter plekke gemaakt wordt. Het is hier dan wel grootstedelijk maar toch ook kleinschalig. Het Bier- en braadfestival was bijvoorbeeld heel leuk. Mijn ouders waren ook mee en hebben zich goed geamuseerd. En dat terwijl ze in eerste instantie helemaal niet zo blij waren dat we in de Binckhorst gingen wonen!’

Interview: Sabrina Lindemann en Susanne van der Kleij
Fotografie en redactie interview: Susanne van der Kleij

Beeld: blik van het balkon van Marc en Renate richting Rijswijk