In de Saturnusstraat wordt hard doorgewerkt aan de opening van de Surfpoel, de 1e Europese indoor wavepool. In deze fase wordt de binnenbak waterdicht gemaakt. Studenten presenteerden in de bak hun oplossingen om de prestaties van de surfers te kunnen meten.

De Surfpoel wordt niet alleen een hotspot voor professionele surfers, maar ook gebruikt als R&D facility voor de wavepoolfabrikant 24/7 Waves. Samenwerking met de TU Delft en de Haagse Hogeschool ligt voor de hand en er studenten worden nu al actief betrokken bij de ontwikkeling.

Andere inzichten

Vanuit de opleiding Bewegingstechnologie van de Haagse Hogeschool is in een minor met de scrum methode gewerkt aan oplossingen om de prestaties van de surfers te analyseren. De resultaten zijn gepresenteerd. Joeri Fredriks: “Het is leuk dat geen van deze studenten zelf surften. Daardoor krijg je andere inzichten. De aangedragen oplossingen varieerden van camerasystemen en druksensoren tot boards die gaan piepen als de surfer moet gaan staan. Voor ons was het een goede test om te kijken of deze werkwijze met studenten bevalt. Ons doel is om de surfers daadwerkelijk informatie te geven hoe hun prestaties kunnen worden verbeterd. Er wordt dus echt iets gedaan met de resultaten.”

Meer onderzoek nodig

De opening van de Surfpoel duurt allemaal wat langer dan was voorzien, maar de duurzame en economisch haalbare technologische aanpak van 24/7 Waves spreekt tot de verbeelding. Er is een intentieverklaring ondertekent voor de bouw van een outdoor golfsurfpark in Roermond en er zijn leads in België, Duitsland en Oostenrijk. Als de surfpoel operationeel is dan zal de samenwerking met de TU Delft worden geïntensiveerd. De Australiër Steven Schmied is aan de TU Delft afgestudeerd op het maken van golven en zet die kennis nu in bij 24/7 Waves. Onderzoek naar bijvoorbeeld de ideale golf blijft nodig.