Binckhorstgesprek met Paul, 26 september 2019, Binck Eiland

Paul is geen type voor een Vinex-locatie. Samen met zijn partner woont hij in een appartement op Binck Eiland. De Binckhorst kent hij al van jongs af aan – hij is opgegroeid in Voorburg – en hij heeft altijd geloofd in de potentie van het gebied: zo vlakbij de snelweg en met al dat water zou het een heel mooie plek kunnen zijn. ‘Mijn partner vond het in eerste instantie niks, maar ik heb hem Capriole laten zien en gezegd: zo gaat het worden. Dat heeft hem overtuigd. Ik vind het bijzonder om te zien hoe het soort zaken als Capriole en Glaswerk mensen naar de Binckhorst trekt. Dat zie je in Leidschenveen niet gebeuren. Of dat je denkt: we gaan vanmiddag lekker even naar Ypenburg.’

De hele ontwikkeling duurt wel lang, vindt Paul. De bouw van Binck Eiland heeft vertraging opgelopen, het had allang klaar moeten zijn. Tot hun appartement klaar was, hebben ze ter overbrugging in het Junoblok gewoond. Ze waren daar op een gegeven moment de langst wonende bewoners – het is daar voornamelijk shortstay, afgezien van een paar koopwoningen aan de buitenkant. Toen ze eenmaal verhuisd waren, kwam Paul erachter dat het behoorlijk pionieren was op de nieuwbouwlocatie. ‘Ik had het gevoel dat we het ene probleem na het andere aan het oplossen waren. De lift werd niet schoongehouden, de branddeur bleef openstaan, waardoor er vreemden naar binnen konden. Gelukkig is er met de andere kopers goed contact. We gingen er eerst vanuit dat het allemaal wel geregeld zou worden. Maar nu weten we dat het er een beetje bij hoort dat je dingen zelf moet regelen.’

Het blijft spannend hoe de Binckhorst er uiteindelijk uit zal gaan zien. Paul vraagt zich af of de markt groot genoeg is voor alle dure appartementen die gebouwd worden. ‘Blijft er vraag naar dit segment? Er komen wel steeds meer kleine woningen, van rond de 40 vierkante meter. Hoe het zich allemaal gaat ontwikkelen is nu nog de vraag, het is van zoveel factoren afhankelijk. Er zouden ook meer sociale huurwoningen in de Binckhorst moeten komen. Anders krijg je geen diversiteit. Ik zou niet willen dat hier straks alleen maar mensen met geld kunnen wonen.’ Paul hoopt dat het karakter van de Binckhorst behouden blijft. ‘Het zijn juist de dingen als als de betoncentrale waarom je voor het gebied kiest. Een mix van oud en nieuw is leuk. Hoe Katendrecht is opgeknapt is een goed voorbeeld. Een mix van oud en nieuw. Ik ben wel bang dat de oude bedrijfjes het lastig krijgen. Hopelijk blijven de startups.’

Voorlopig is Paul blij met zijn keuze voor de Binckhorst. ‘Er zijn veel mooie plekken: het kasteel, de begraafplaats. En dit eilandje gaat heel erg leuk worden. De gemeente moet ook wat meer zijn best doen om er wat moois van te maken. De eerste prioriteit is het openbaar vervoer. En ook voor fietsers kan de bereikbaarheid beter: de Maanweg is niet prettig fietsen. Verder zou het leuk zijn als er langs de Rotterdamsebaan winkels komen. Niet per se een AH of een Jumbo, maar leuke winkeltjes. En misschien dat er iemand met een idee voor een markt komt, met lokale producten. Zoals Foodhallen in Amsterdam-West, dat zou een mooie toevoeging zijn.’ Aan de kant van het water zou het groen moeten blijven. Paul gaat misschien wel een bootje kopen. ‘Vanaf het Junoblok keken we uit over het water. Elk weekend zagen we al die roeiers van de roeivereniging voorbij komen. Geweldig dat dat er is in de Binckhorst. Dat kan toch nergens anders in de stad.’

Interview: Sabrina Lindemann en Susanne van der Kleij
Fotografie en redactie interview: Susanne van der Kleij