Binckhorstgesprek met Sabine en Sander, 15 april 2020

Sabine en Sander wonen zo’n twaalf jaar in Oud-Rijswijk met hun drie kinderen. Oorspronkelijk komen ze uit het zuiden van het land. Toen ze eruit waren dat ze in het westen wilden blijven, zijn ze in Den Haag en omgeving op zoek gegaan naar iets nieuws en kochten uiteindelijk een eengezinswoning op Binck Eiland. Sabine: ‘We keken naar nieuwbouw die ook klimaatbestendig was. Verder wilden we graag in de stad blijven maar er wel snel in en uit kunnen. Op een gegeven moment kwam Binck Eiland voorbij. Dat was meer Sander z’n idee. Ik had nog een pittoresk plaatje in m’n hoofd. De overgang van een jaren-dertigwijkje naar de Binckhorst vond ik wel heel groot. Ik ben me er toen in gaan verdiepen, heb zelfs het zonneplan erbij gehaald. Alles bij elkaar voldeed het aan onze eisen. En er was die binnentuin…’ De knoop werd doorgehakt en de koop gesloten. Hun woning wordt nu gebouwd.

Sander ziet de verhuizing naar de Binckhorst als een grote stap voorwaarts. Hij heeft die benauwde jaren-dertigwijken wel gezien. ‘Met de Binckhorst heeft Den Haag de mogelijkheid om te laten zien hoe het een circulaire en duurzame stad kan zijn. Er wordt ingezet op het aantrekken van innovatieve maakindustrie. Daar zijn al goede voorbeelden van te vinden, zoals Secrid. Als tegenwicht voor die enorme woonopgave is het belangrijk om actief beleid te voeren om de maakindustrie te bevorderen.’ Sabine benadrukt dat de Binckhorst straks hoe dan ook een woongebied wordt. ‘Ik zou het leuk vinden als het gebied iets van zijn oorsprong behoudt. Maar dan hoor ik dat de asfaltfabriek per se moet blijven en dat de enige aanpassing die gedaan wordt het verhogen van de schoorsteen is. Dat vind ik te ver gaan. Een garagebedrijf kan natuurlijk en die opslag voor schepen heeft ook wel iets, ook al ziet het er vervallen uit. Maar asfalt zorgt voor vervuiling. Dat past niet in een woongebied.’

Sabine en Sander zijn het erover eens dat het belangrijk is dat de Binckhorst zijn eigen voorzieningen krijgt. Voor Sander heeft een supermarkt niet meteen prioriteit. ‘Op weg naar je werk kom je er altijd wel een tegen. Ik zou wel graag wat meer reuring zien. Met het organiseren van evenementen kan je ook de identiteit van de Binckhorst neerzetten.’ Sabine ziet dat niet zo. ‘Dat klinkt of alle bewoners hetzelfde zijn maar het is juist heel divers. Met welke evenementen bepaal je dan die identiteit? Ik vind het belangrijker dat de Binckhorst een complete wijk wordt, met een tandarts en een huisarts. En een supermarkt zou toch ook fijn zijn. Je bent er niet met alleen het organiseren van de culturele kanten.’

Sabine vindt het spannend hoe het straks gaat worden in de Binckhorst. ‘Bij het zien van alle bouwplannen denk ik: hm, dat is wel veel hoogbouw. Als het maar geen grijze futuristische koude omgeving wordt. Graag zo’n sfeer zoals bij Capriole.’ Sander verwacht veel van de Trekvlietzone. ‘Ik roei al vanaf m’n studententijd. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je hier van het ene plekje naar het andere roeit of peddelt.’ Van de overkant van de Binckhorstlaan hebben ze nog niet zo’n beeld. Ze zijn nu voornamelijk bezig zijn met de directe omgeving van hun toekomstige huis. Sander: ‘Binck Eiland op orde krijgen staat voorop. Dat zijn op het moment vooral praktische dingen, zoals het vinden van een bureau dat alle bouwtechnische keuringen wil doen. Als we wat verder in de tijd zijn, wordt het interessant om te verkennen hoe de bewoners een stem kunnen krijgen in de bredere omgeving van de Binckhorst. Ik zou niet alles van de projectontwikkelaars af willen laten hangen.’

Interview: Sabrina Lindemann en Susanne van der Kleij
Fotografie en redactie interview: Susanne van der Kleij