Vrijdag 4 september was de aftrap van de minor Mission Impact, een initiatief van Bas van den Berg, onderwijs coördinator van het kenniscentrum Mission Zero van de Haagse Hogeschool. De minor ziet Binckhorst als een ‘learning community’ en past om die reden uitstekend in de missie van de BinckPraktijkAcademie.

Een unicum

De Engelstalige minor Mission Impact is om meer redenen een unicum. Het is de eerste minor die is ontworpen als een ‘learning ecology’ waarin het gebied als opdrachtgever fungeert. De minor duurt 15 weken en er zijn naast twee coördinatoren, maar liefst 35 gastdocenten en partners in het werkveld binnen (en buiten) de Binckhorst bij betrokken. Deelnemers aan de minor bestaan uit studenten van de Haagse Hogeschool (12 verschillende studierichtingen) en wordt georganiseerd in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research.

Leren vanuit de praktijk

Een groep van 17 zeer geïnteresseerde studenten uit Den Haag en Wageningen, die ruim 100 collega-studenten vertegenwoordigen, wandelde in de ochtend van McDonalds via de Fokkerterminal naar Nederhout aan de Maanweg. Ondertussen vertelde Irmgard Bomers van de BinckPraktijkAcademie over de uitdagingen in de transformatie van het gebied en bijzonderheden langs de route.  Ralph Dik van de Fokkerterminal lichtte toe hoe de organisatie erin slaagt om 100% CO2 neutraal te werken. Bij Manou Weerdenburg van Nederhout spatte de liefde voor hout ervan af. Hij werkt bewust uitsluitend met hout uit Nederland voor de productie van meubelen en legde ook uit waarom het voor hem lastig is om 100% circulair te werken.  ’s Middags ging de groep in Apollo 14 aan de slag om de opgedane indrukken te vertalen in circulaire uitdagingen. “Apocalyptic vibe, ugly duckly and lack of green, walkways & bikelanes” vat de indrukken samen, maar ook:

what is really unique about this area is the sense of community, organizations are willing to work together and understand you need to cooperate to thrive together

Het resultaat van deze dag is met Padlet vastgelegd en interessant voor iedereen die op de een of andere wijze betrokken is bij de transitie van de Binckhorst.

Meedoen?

Voor de BinckPraktijkAcademie is deze minor een mooie stap op weg naar het streven om het gebied als een klaslokaal te ontwikkelen voor de transitie naar een circulaire en regeneratieve woon/werkwijk. Wil je meer informatie hebben over deze vorm van onderwijs, een bijdrage willen leveren aan het actieonderzoek of als deelnemer willen aansluiten bij een van de gastcolleges? Neem dan contact op met Bas via b.vandenberg@hhs.nl.

Meer weten?

Op Medium publiceert Bas van den Berg over de ervaringen met deze minor en hier lees je wat de impact voor de Binckhorst is.