Door een rijksbijdrage kunnen her en der in het land 27 grote woningbouwprojecten van start. Het gaat in totaal om 51 duizend woningen. Vooral starters en middeninkomens moeten ervan profiteren. In Den Haag maakt het geld de verhuizing van een asfaltcentrale mogelijk. Ervoor in de plaats komt nieuwbouw.

Het recept lijkt simpel: ga de woningnood te lijf door een oud industrieterrein nieuw leven in te blazen als woonwijk. Maar als je er eerst een asfaltcentrale voor moet verhuizen, dan worden de huizen te duur voor toekomstige bewoners. Dat dilemma speelt op de Binckhorst in Den Haag, waar een ‘creatieve, innovatieve, en uitnodigende’ stadswijk is gepland.

Daarom maakte Boudewijn Revis woensdag een vreugdesprongetje in het stadhuis. Uitgerekend op dag van zijn afscheidsreceptie als wethouder stadsontwikkeling maakte het kabinet 71 miljoen euro vrij voor onrendabele bouwprojecten in Den Haag. Onrendabel, maar wel hard nodig.

‘Ik ben er ontzettend blij mee’, zegt Revis. ‘Hiervoor heb ik anderhalf jaar de deur platgelopen bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Dit is een klapper voor de woningbouw én voor de economie in de regio.’ Dankzij het geld van de ‘woningbouwimpuls’ kan niet alleen de asfaltcentrale op de Binckhorst worden verplaatst, maar ook het gebied rond station Hollands Spoor worden opgeknapt.

Lees hier het volledige artikel op de website van de Volkskrant.