Op dinsdag 10 november organiseert Kenniswerkplaats KIP een kennissessie over circulair geld. Centraal staat de vraag: wat is er nodig om in de Haagse Binckhorst circulair geld te introduceren?

Ja, ik meld mij aan

Met nieuwe technologie kan geld meer impact hebben op de regio-economie. STRO faciliteert al meer dan 20 jaar wereldwijd een betaalsysteem hiervoor. Het voorkomt dat financiële waarde wegstroomt uit het gebied, voordat lokale bedrijven voldoende kans hebben gekregen. Het circulaire geld krijgt de opdracht mee om een bepaalde termijn lokaal te blijven, is onderling uitwisselbaar en gekoppeld aan de gewone euro’s. Hierdoor wordt koopkracht beter lokaal benut. Voor leveranciers van de gemeente komt geld direct beschikbaar en ook dat is interessant voor ondernemers. Voor de gemeente is het aantrekkelijk dat geld, dat lokaal blijft stromen, meer werk en inkomen creëert voor (startende) ondernemers. Bovendien maakt het krediet mogelijk dat banken niet geven. Rentevrij!

Samen met ondernemers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden in de Binckhorst gaan we in gesprek met econoom Arjo Klamer, schrijver van o.a. Doing the right thing, Het verhaal van Geld en een rapport over alternatief geld. Arjo schetst de ontwikkeling van circulair geld en deelt de laatste inzichten. Ad Overgaag van de Broodbrouwers heeft als Haagse MKB ondernemer drie jaar geleden al initiatief ondernomen om circulair geld onder de aandacht te brengen. Ad vertelt waarom het een goed idee is als we in de Binckhorst ook serieus werk gaan maken van circulair geld.

Alkmaar is de eerste gemeente die werkt met lokaal geld. Wim van Bokhorst is aanwezig om vragen te beantwoorden over hun ervaring met de VIX, hun lokale munt die in 2018 is geïntroduceerd als onderdeel van Circulair Geld Nederland (een initiatief van STRO). De kennissessie vindt vanwege de Coronabeperkingen  online plaats en wordt gemodereerd door Irmgard Bomers van I’M BINCK.

Programma

19.00u Drie inleidingen (met gelegenheid voor discussie)
20.00 u Werksessie De BINCK
21.00u Conclusies en vervolg

Door deelname aan KIP-activiteiten draag je bij aan de ontwikkeling van de Binckhorst. Vanwege maatregelen rond COVID-19 is overgeschakeld naar een online bijeenkomst.

Ja, ik meld mij aan

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit Kenniswerkplaats KIP, een samenwerkingsverband tussen I’M BINCK, ACCEZ, Centre for Sustainability en de gemeente Den Haag. Initiatiefnemer van deze kennissessie is I’M BINCK.