Staatssecretaris Van Veldhoven heeft 22 maart de aftrap gegeven voor de projectweek die Inge Runhaar en Rachel Kemper van Dalton Den Haag hebben georganiseerd voor leerlingen van 4 Havo/VWO. Zij gingen aan de slag gaan met de opdracht om een circulaire school te ontwerpen die in de Binckhorst komt te staan. Deze casus is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Binck PraktijkAcademie.

Link met de Binckhorst

Gedurende een week krijgen de leerlingen tijdens workshops steeds meer informatie mee om daadwerkelijk een circulair ontwerp te maken. Eentje daarvan is de workshop Design Thinking die vanuit Kenniswerkplaats KIP wordt verzorgd door De Haagse Hogeschool. Ook hebben leerlingen de handen uit de mouwen gestoken zoals vegan lunchgerechten maken en afvalsuppen in de Binckhorst met surfschool SupBinckies. 

Op vrijdag 26 maart is het project feestelijk afgesloten. De leerlingen presenteerden hun ideeën voor een circulaire school gevisualiseerd met een maquette. Vrijwel alle teams hadden groene daken, zonnepanelen en moestuinen. Bij diverse team wordt het regenwater gebruikt voor de toiletten en kregen sloopmaterialen een nieuw leven. Wildere ideeën waren een waterrad in de Trekvliet die energie opwekt en een fitnessruimte met hometrainers die energie opwekken. De eindpresentatie is bijgewoond door diverse beleidsambtenaren van de gemeente Den Haag en Harrie Ozinga van de Binck PraktijkAcademie namens Kenniswerkplaats KIP.

Vakoverstijgend

Zowel de leerlingen als leerkrachten waren erg enthousiast over dit vakoverstijgende project waarbij een uitdaging uit de praktijk en het ontwikkelen van vaardigheden centraal staan. De kans is daarom groot dat er volgend jaar een nieuwe editie van Dalton Circulair wordt georganiseerd.