Wat het ene moment gebeurt, is het volgende ogenblik alweer achterhaald. Zó snel verandert de Binckhorst. Al hadden we de film in een week gemaakt, dan was hij waarschijnlijk nog niet actueel geweest.” Aan het woord is de Haagse filmmaker en fotograaf Marsel Loermans (65). Hij zit aan een lange tafel in het atelier van beeldend kunstenaar Wilma Marijnissen (59), die naast hem heeft plaatsgenomen. Op tafel staat een thermoskan koffie en er liggen kersenbollen, vers van de bakker. De twee maakten een driedelige documentaireserie over de Binckhorst, de plek waar Marijnissen opgroeide. Het laatste deel – ‘binckhorst fase 3’ – is op zaterdag 18 december in première gegaan.

De eerste film van de driedelige documentaire begint in 2009, de laatste gaat over de periode 2018-2021. In die tijd heeft een ware transformatie plaatsgevonden: wat een industrie- en bedrijventerrein was, is in ruim tien jaar ook een echte woonlocatie geworden. Tussen de garages en scheepswerven zijn inmiddels huizenblokken verschenen. De eerste bewoners werden aangetrokken door het rauwe, stoere karakter van de Binckhorst. “Maar dat is natuurlijk een tegenstelling,” legt Loermans uit. “Hoe meer mensen er komen te wonen, hoe minder industrie er overblijft en hoe minder stoer het gebied dus wordt.”

De documentaire laat behalve de kleurrijke samenstelling van bewoners en gebruikers van het gebied ook de zorgen zien. Zo zijn sommige ondernemers bang voor hun toekomst in de Binckhorst als het een woonparadijs wordt. “Hoe gaat een gezin met buitenspelende kinderen samen met een naastgelegen asfaltcentrale met aanrijdend vrachtverkeer?” vraagt Marijnissen zich hardop af. “Die centrale is inmiddels dicht, maar het voorbeeld laat wel zien hoe lastig het is. Bedrijven maken zich zorgen dat het woongedeelte hun werk gaat belemmeren.”

Lees verder op de website van Den Haag Centraal.