Wanneer we het JUNO block op de Binckhorst inlopen wacht Rik van Coolwijk (36) ons voor zijn deur op. We stappen binnen terwijl hij ons een lekkere bak koffie aanreikt. En met koffie in de hand leidt Rik ons rond in zijn prachtige woning waar hij samen met vriendin Geertje en hond woont.

In 2014 verkocht de gemeente op verschillende plekken in Den Haag kluspanden en kavels. “Ik kreeg de kans om samen met een groep mensen een oud kantoorpand te kopen wat het eerste woonproject op de Binckhorst sinds vijftig jaar zou worden”.

Het was een beetje een gok, geeft Rik toe. “Of ik zou een woning hebben in een saai industriegebied of de Binckhorst zou zich langzaam veranderen in een nieuwe hippe woonwijk. Die gok nam ik en daar heb ik geen moment spijt van gehad”. En we snappen dat, het huis is een prachtige verzameling van industrieel, historie en warmte. Rik houdt wel van een gokje, maar niet als het aan zijn wat uit de hand gelopen hobby ligt.

Op de Instagrampagina van Rik zien we denim, denim en denim. Daar zijn we uiteraard benieuwd naar en vragen hem dan ook de denim van zijn lijf. “Toen ik jong was begreep ik niet dat mensen veel geld uitgaven aan jeans die al voor het grootste deel versleten waren”. Die versleten look komt door wassingen. In de laatste fase van de productie wordt de broek gewassen en nabewerkt. Zo krijg je een scala aan gekleurde jeans, van heel donker naar heel licht.

“Met de gedachten dat ik mijn jeans best zelf kan verslijten door ze gewoon lang te dragen kwam ik terecht bij dry(raw) denim en het merk Atelier LaDurance. Onbeschrijfelijk mooi maar ook veel te duur.” En zo begon de liefde van Rik voor denim. Door het zien van dat mooie merk is hij onderzoek gaan doen en kwam al snel in de wondere wereld van de high end denim en daar is hij niet meer weggegaan.

Daarnaast is de constructie van de broek belangrijk. Bij echte denim gaat het erom dat een broek niet één seizoen maar jaren mee kan. Dat is wel wat anders dan fast-fashion. “Er is zoveel mis in de mode industrie, ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven van alles wat in massa en onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd is.”

Lees verder op de website van indebuurt.