Steeds meer bewoners van kleinere plaatsen krijgen te maken met betaald parkeren om onaantrekkelijk te worden voor indringers uit de grote stad. De ‘betaalvluchtelingen’ uit de grote stad dwingen omliggende gemeenten tot zo’n betaald parkeerregime. Op de grens van Den Haag en Voorburg speelt het nu; Rijswijk ging al eerder voor de bijl.

Als Den Haag duizenden nieuwe woningen bouwt op de Binckhorst, ervaren de inwoners van het aangrenzende Voorburg dat als overlast. Door de komst van meer mensen, meer auto’s, meer parkeerdruk en de aanleg van nieuwe bus- en tramlijnen die door hun straten worden gepland om de grote stad Den Haag bereikbaar te houden.

De bouwplannen tegenhouden is geen optie, de eigen inwoners beschermen tegen de overlast wel. Zelfs als daar een van de grootste taboes voor op tafel moet: betaald parkeren.

In Leidschendam-Voorburg is de auto nog een heilige koe en betalen voor een parkeerplekje was tot nu toe onhaalbaar. Maar wil je tegengaan dat bewoners, bezoekers en werknemers uit Den Haag – waar overal moet worden betaald voor parkeren – de grens oversteken om hun auto in jouw straat of wijk gratis weg te zetten, dan is het een alternatief waarmee de politieke partijen PvdA en GroenLinks in die gemeente in elk geval de verkiezingen ingaan.

,,Direct langs de grens met Den Haag voeren we wat ons betreft betaald in”, zegt Jochem Streefkerk, lijsttrekker van de PvdA in Leidschendam-Voorburg. ,,Niet alleen bij de Binckhorst, maar ook rond de Laan van Nieuw Oost Indië, waar veel kantoren staan op Haags grondgebied en medewerkers daarvan de grens met Voorburg oversteken om gratis te parkeren.”

Lees verder op de website van pzc.nl

Foto: Ivar Lingen