De spoorbrug over de Trekvliet, op de grens van de Rivierenbuurt en de Binckhorst, komt op de gemeentelijke monumentenlijst. Dat wil zeggen dat de brug niet kan worden gesloopt of verbouwd zonder toestemming van de gemeente.

Dit heeft het stadsbestuur deze week besloten na onderzoek van Monumentenzorg en de Welstandscommissie. De gemeente stelt: ‘De cultuurhistorische kwaliteit van het viaduct in neorenaissancestijl is te vergelijken met die van het station Hollands Spoor en de tweede gemeentelijke gasfabriek, allebei rijksmonumenten. In combinatie met het water van de Trekvliet vormt het viaduct een fraai ensemble als toegang tot de Binckhorst.’ De Spoorbouwmeester, een onafhankelijk bureau dat advies geeft over architectuur en grafische vormgeving op en rond het spoor, deelt deze mening.

Het verzoek om de oude brug de monumentenstatus te geven, werd al in 2019 ingediend door HSP-raadslid Peter Bos. Het onderzoek dat daarop volgde nam veel tijd in beslag. De gemeente wilde zeker weten dat een monumentenstatus voor de brug geen belemmering zou vormen voor de (spoor)wegplannen van ProRail en de gemeente. Dat bleek niet het geval.

Lees hier verder op de website van Den Haag Centraal.