De veelbesproken driehoek tussen de sporen op het Haagse bedrijventerrein de Binckhorst moet worden omgevormd tot een ‘cultuurpark’. Een plek voor concerten, eten, drinken, theater, sport en bedrijvigheid. Dat staat in een plan van cultuurpodium PIP dat vrijdag 13 mei heeft gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Binckhorst.

Het idee is dat het gebied straks een ‘stad in een stad’ wordt, aldus PIP-directeur Steven van Lummel. ‘Er komen hier ruimtes om dingen te maken: van een 3D-printstudio tot een houtwerkplaats. Er komt een internetradiostation, er komen kantoren. Er kan een festival plaatshebben. Je kan hier straks overdag een jazzband zien, ’s avonds een techno DJ en de volgende ochtend met je kinderen een cappuccino drinken.’

Daarmee krijgt de discussie over wat er met het gebied aan de rand van het centrum moet gebeuren een nieuwe wending. De bedoeling was dat de raamprostitutie uit de Geleenstraat en Doubletstraat naar een nieuw te bouwen erotisch centrum in dit gebied zou verhuizen. De gemeente Den Haag werkte jarenlang aan plannen hiervoor. Maar de gemeenteraad besloot in december vorig jaar daar een streep door te zetten.

INTER-CITY heet het project waaraan PIP de afgelopen maanden hard heeft gewerkt. ‘Een veel beter plan dan de prostitutie hier naartoe brengen’, aldus Van Lummel. De initiatiefnemers omschrijven het zelf als een ‘cultuurpark waar duurzame herontwikkeling en creativiteit hand in hand gaan en waar muziek, kunst, sport, ambacht en maatschappelijke projecten samenkomen’.

De reden voor de ontwikkeling van het plan is dat de mannen en vrouwen achter het ‘creatieve bolwerk’ PIP, zoals het ze het zelf noemen, op zoek waren naar een nieuwe plek. Zij denken dat ze vroeg of laat een deel van hun huidige onderkomen naast Bink 36 moeten opgeven omdat hier een nieuwe trambaan komt. Hun oog viel daarbij op een stuk grond vlakbij het huidige pand: de veel besproken driehoek tussen de sporen. ‘Zonder dat we het doorhadden, lag vlakbij een prachtig verscholen gebied. Wij willen hier 13.000 vierkante meter cultuur achter een deur gaan maken’, stelt Van Lummel.
INTER-CITY bestaat naast PIP zelf uit een aantal zeer uiteenlopende initiatieven. Van atelier tot amfitheater, van bar tot buurtcentrum, van motel tot muziekstudio, van festivalterrein tot fitnessruimte, van galerie tot garden, van skatepark tot streetfood en van radiostation tot restaurant.

Het idee is dat het gebied straks wel één ingang krijgt, naast de fietstunnel bij Bink36. ‘Hierdoor ontsluit deze voordeur letterlijk een alternatieve stad waar programma, publiek en perspectieven elkaar constant overlappen en inspireren’, aldus de initiatienemers zelf.

De eigenaren van PIP zien in het gebied ‘een brug tussen het centrum en de nieuwe stad’, want in de Binckhorst moeten de komende jaren rond de 10.000 nieuwe woningen verrijzen. De bedoeling is dat de gebouwen die er nu staan, blijven en opnieuw worden gebruikt. Wel worden er een amfitheater, een paar podia en een containerdorp bijgebouwd. ‘Dit wordt een plek om dingen te maken, zien en beleven. Een stad in een stad.’

Volgens PIP-eigenaren Steven van Lummel en David Schoch willen ze er met INTER-CITY ook voor zorgen dat de Binckhorst een beetje van het oorspronkelijke karakter houdt. ‘Je kan niet een wijk hebben waar alleen maar wordt gewoond’, aldus Van Lummel. ‘Want dan is het ’s avonds doods.’ Bovendien willen ze er ook een beetje een rauw randje houden. ‘Anders wordt alles schoongeveegd en is dit alleen een plek om te wonen en te sterven.’

Lees hier het volledige artikel op de website van Omroep West.