Nog eens extra opvang voor asielzoekers in Den Haag: 75 mensen die nu in het nationaal aanmeldcentrum in Ter Apel zitten, kunnen twee weken terecht in Den Haag voor crisisopvang.

De asielzoekers worden vanaf eind juni twee weken opgevangen in het Teleport Hotel in de Binckhorst. Dat is tot het eind van het jaar afgehuurd voor de acute opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Een deel van hen stroomt inmiddels door naar langdurige opvangplekken, zoals in het voormalig conservatorium. Daarom is er tijdelijk plek om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te hulp te schieten.

Door crisisopvang te bieden aan de mensen uit Ter Apel komt Den Haag tegemoet aan de oproep van staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Justitie en Veiligheid) aan de veiligheidsregio’s om bij toerbeurt te zorgen voor 600 opvangplekken tot eind augustus. Al tijden is het crisis in Ter Apel, het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers. Er is groot tekort aan bedden, mensen slapen op stoelen en in tenten van het Rode Kruis. De Veiligheidsregio Haaglanden vangt tussen 29 juni en 12 juli ook 75 mensen op in Leidschendam-Voorburg. De kosten voor de opvang worden betaald door het COA. Na de twee weken crisisopvang is het hotel weer bestemd voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Twee weken geleden maakte de gemeente al bekend dat er in de stad tijdelijk plek is voor 400 extra vluchtelingen uit Ter Apel. Die worden van 1 juli tot en met 31 december opgevangen in een kantoorpand aan de Regulusweg, eveneens in de Binckhorst. Hiermee wil de gemeente bijdragen aan het oplossen van de landelijke crisis in de vluchtelingenopvang.

Lees hier verder op de website van Den Haag Centraal.