Van potten en pannen op het gasfornuis naar prijswinnende biertjes. De Haagse bierbrouwerij Kompaan bestaat tien jaar. Het begon als een experiment van twee vrienden en nu vliegen de biertjes over de toonbank. ‘Onze droom is gelukt.’

In de brouwerij op de Binckhorst in Den Haag is het al vroeg bedrijvig. ‘We beginnen ’s ochtends aan nieuw bier’, vertelt Jeroen van Ditmarsch, een van de oprichters van Kompaan in West Wordt Wakker, terwijl de ketels naast hem pruttelen. Het brouwproces begint om 6.00 uur, aan het einde van de dag is het brouwsel af. ‘Dan zit er weer 3000 liter bier in een tank.’

Iets wat tien jaar geleden onvoorstelbaar leek toen Jeroen en schoolvriend Jasper begonnen met hun bierexperiment. ‘Toen had ik nog niet zo’n droom, maar het is in de tijd steeds meer vorm gaan krijgen’, vertelt Van Ditmarsch. ‘We wilden wel een eigen brouwerij beginnen, en Den Haag na lange tijd weer een brouwerij van formaat teruggeven. Dat werd de droom en dat is gelukt.’

Lees hier het volledige artikel op de website van Omroep West.