Projectontwikkelaar Brecod mag voor eigen risico doorgaan met de omstreden bouw van een 73 meter hoge woontoren aan het Maanplein. Dat heeft de Raad van State dinsdag beslist in een kort geding.

De Raad heeft het financiële belang van de ontwikkelaar zwaarder laten wegen dan het belang van een omwonende die de bouw wilde laten stilleggen. Ook is er grote behoefte aan de 183 woningen in de toren.

Volgens de advocaat van Brecod zou het stilleggen van de bouw zorgen voor een schadepost van bijna 8 miljoen euro. Daartegenover staat volgens de Raad het belang van een verminderd uitzicht bij de omwonende. Hij en zijn buurtgenoten zijn bang dat er tegenover hun Voorburgse woonwijk een woud van woontorens gaat ontstaan aan de rand van de Binckhorst. Dat gaat de leefbaarheid van hun buurt aantasten.

Over een aantal maanden behandelt de Raad het hoger beroep in deze kwestie. Mogelijk is de woontoren dan al grotendeels afgebouwd. Maar het is nog lang niet zeker of de bouwvergunning voor de woontoren dan in stand blijft.

Lees hier verder op de website van Den Haag Centraal.