De stenen komen tot leven

Boek over heden, verleden en toekomst van (kasteel) De Binckhorst in Den Haag

‘De Ziel van De Binckhorst’ is de titel van een boek over heden en verleden van het enige kasteel dat Den Haag rijk is en de grootste urbanisatie van de Randstad. Het 288 pagina’s tellende, met 190 (kleuren)illustraties gelardeerde boek is onlangs gepresenteerd. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag nam het eerste exemplaar in kasteel De Binckhorst in ontvangst.

Over de inhoud:

Kasteel De Binckhorst, het enige van Den Haag, al sinds 1308 heeft standgehouden. Het staat permanent in het zicht nu er zowel aan de voor- als aan de achterkant (Trekvliet) niet meer mag worden gebouwd. In het boek De Ziel van De Binckhorst wordt veel aandacht besteed aan de historie van zeven eeuwen. Ook mensen die er hebben gewoond, gewerkt en zijn opgevangen, komen aan het woord. Veel afbeeldingen laten de vroegere Binckhorst en het kasteel zien, onder andere van Paulus Potter, Jan van Goyen en Vincent van Gogh.

Het gelijknamige industrieterrein is volop in ontwikkeling. Het gebied wordt getransformeerd van bedrijventerrein naar een spraakmakende, toonaangevende stadswijk, de grootste urbanisatie van de regeringsstad. Er zijn en worden tienduizenden woningen gebouwd en 30.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Wat zijn de karakteristieke, blijvende Binckplekken en welke betekenis hebben ze? Welke woonprojecten worden er komende jaren gerealiseerd? Het boek geeft daar antwoord op.

Over de auteur:

Miep Smitsloo-de Graaff (1956) is een leven lang geworteld in de regionale journalistiek. Ze schrijft onder meer al jaren een wekelijks ‘interview van de week’ voor de regionale kranten van Mediahuis/het Leidsch Dagblad. Ook heeft ze diverse historische publicaties op haar naam, zoals ‘Tussen Tol en Trekvaart’ over de 350 jaar oude waterwegverbinding Haarlem-Leiden; ‘Het Hof van Holland’, de oudste herberg van Nederland en ‘De Interviews’, gebundelde interviews uit het Leidsch Dagblad.

Miep Smitsloo speurde in vele archieven en musea, haalde bijzondere afbeeldingen boven water en sprak met talloze mensen die ‘iets’ met het kasteel en de omgeving hebben. Zo sprak ze mannen die er als weeskind woonden, nazaten van vluchtelingen uit Rotterdam die in het kasteel werden ondergebracht en mensen die er ooit werkten. Want ook door de orale historie komen de stenen steeds meer tot leven, vindt ze.

Het boek De Ziel van De Binckhorst, 284 pagina’s, ruim 200 illustraties, met een voorwoord van Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en een nawoord van de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

Verkrijgbaar via de website www.dezielvandebinckhorst.nl.

€29,95 excl. verzendkosten van € 5,95.