Moet Den Haag in 2033 de culturele hoofdstad van Europa worden? Wel als het aan de Haagse politiek en creatieve ondernemers in de stad ligt. De gemeenteraad stemde in juli in met een voorstel van de Partij voor de Dieren om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn. ‘We hebben een bijzonder cultuurlandschap te bieden’, zegt raadslid Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren in Bob Staat Op.

Den Haag probeerde in 2018 ook al culturele hoofdstad te worden. Die poging strandde. En daarom moet het helemaal anders, vindt raadslid Gerritsen. ‘Je wil niet hetzelfde paadje belopen als vorige keer. Toen is het niet goed gegaan. Het is toen uitgemond in de bouw van Amare en dat zet je nou niet op de kaart als cultuurhoofdstad.’

Om het voor 2033 wel te laten slagen, moet de culturele sector betrokken worden. Dat vindt ook Steven van Lummel van onder meer het creatieve lustoord PIP in de Binckhorst. ‘Het idee was er vorige keer van bovenaf. Nee, zeggen wij. Laten we het zélf doen! Vanuit de culturele sector’, zegt hij in Bob Staat Op. Als het aan Van Lummel ligt gaat de sector zelf data verzamelen over wat er nodig is en hoe ze de toekomst van de stad zien. ‘En daarmee een plan maken om dat in te dienen’, zegt hij. Dat ziet Gerritsen ook wel zitten. ‘De sector moet instrumenteel zijn om dit op poten te zetten. Een investering ín de sector en het aan hunzelf laten om zoiets moois neer te zetten dat mensen uit heel Europa komen zien wat een bijzonder cultuurlandschap Den Haag te bieden heeft. Dat hebben we echt, het is enorm divers.’

Lees hier verder op de website van Den Haag FM.