Zaterdag 30 september steken de IVN Stadsvergroeners samen met Bincks Groen de handen uit hun mouwen om de CarWeide, een voormalig braakliggend terrein in de Binckhorst, te vergroenen. Het event richt zich op jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar die zich in willen zetten voor een groenere stad en een duurzamere leefomgeving. Op het programma van het event staan onder andere het opvangen van regenwater, bedenken en uitvoeren van een irrigatiesysteem, het maken van een kleine poel voor vogels en insecten en het aanleggen van een composthoop.

Hittestress
Het initiatief is ontstaan om meer groen naar de stad te brengen. Door het opwarmende klimaat neemt het aantal hete zomers toe. Dit brengt uitdagingen mee voor grijze stukken in de stad waar het op tropische dagen steeds heter wordt. Groen biedt dan veel verkoeling. Zo kan het temperatuurverschil tussen een groen en grijs gebied op een hete dag wel 15 graden zijn. Bij hevige regenval werkt het groen bovendien als een spons, waardoor ernstige wateroverlast wordt voorkomen.

Groene oase
Bincks Groen, een initiatief van I’M BINCK – het onafhankelijke platform van de Haagse Binckhorst, heeft in de afgelopen jaren een voormalig braakliggend terrein omgetoverd tot groene ontmoetingsplek in de Binckhorst. Het oude industrie- en bedrijventerrein dat nu wordt getransformeerd tot een woon- en werkomgeving is een goed voorbeeld van een hitte-eiland met
veel steen en vrijwel geen groen. Het pocketparkje dat inmiddels is ontstaan, helpt om het groen tastbaar en leefbaar te maken voor bewoners en daarnaast meer kennis op te doen over wateropvang, de bodemgesteldheid en de verschillende planten die op de locatie groeien.

Handen uit de mouwen
Op 30 september gaan de IVN Stadsvergroeners in samenwerking met Bincks Groen aan de slag om de groene oase verder op te bouwen. Het event is tevens een kennismaking met de IVN Stadsvergroeners. De groep van jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar zet zich in voor het behoud en ontwikkeling van stadsnatuur. Mark is al een aantal jaar actief bij de Stadsvergroeners: ‘Het is lekker om, na een werkweek achter mijn laptop, mijn handen uit de mouwen steken en bijdragen
aan een groenere stad’. Tijdens het evenement hopen ze nieuwe jongeren enthousiast te maken om samen aan de slag te gaan.

Aanmelden
Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en wil je ook je handen uit de mouwen steken? Kom naar het kennismakingevent op 30 september! Om je aan te melden of voor meer informatie ga je naar www.ivn.nl/provincies/zuid-holland

Foto’s: Marcel Loermans