Sabrina Lindemann van I’M BINCK en Bart Lut brouwen hun eigen bier, met zelfgeteelde hop. Voor NRC volgde Bart Funnekotter het proces in alle seizoenen, van klein hopkopje tot de eerste slok.

Sabrina en Bart zijn geen professionele hoptelers, integendeel. Bart werkte lang in de boekenbranche en liet zich recent omscholen tot fietsenmaker. Sabrina werkt met haar bureau OpTrek, ‘een cultureel laboratorium voor interacties en onderzoek’, in stedelijke transformatiegebieden.

Het idee om zelf hop te gaan verbouwen ontstond in zo’n gebied, vertelt ze. „Ik werd twaalf jaar geleden actief op het oude Haagse bedrijventerrein de Binckhorst, en we zochten naar een manier om alle ondernemers bij elkaar te brengen. Toen dacht ik: wat nou als we ons eigen bier maken?”

Het werd een succes. De 1.500 liter bier raakte telkens snel uitverkocht. Sommige jaren brouwden ze zelfs 3.000 liter. Aanvankelijk teelden ze hopplanten in grote plastic kuipen op de groen-afvalstort van een nabijgelegen begraafplaats, maar die productiewijze voldeed niet. Bart: „We wilden onze hop liever in de vollegrond verbouwen. Dan konden de planten echt tot wasdom komen.”

Die kans deed zich voor toen Sabrina in 2018 benaderd werd door de mensen achter een burgerinitiatief in Delft. Zij zochten hulp bij het ontwikkelen van een gebiedsvisie voor Buytenhout-West, een natuurgebied ten noordoosten van de stad waarvan ze wilden voorkomen dat het werd volgebouwd. „Op het land van een van de initiatiefnemers konden we een veldje krijgen om onze planten neer te zetten. Het was prachtig om te zien hoe ze daar op reageerden: de bladen werden groener, de planten groeiden hoger én gaven veel meer hop. Het bier dat we nu brouwen heet Bincks Bloed/Feestende Fazant , een wenk naar de plek waar we vandaan komen en de plek waar we nu zitten, vanwege alle fazanten die er rondlopen.”

Lees hier het artikel op de website van NRC.

Benieuwd naar het bier? Het is nu bij ons te bestellen. De blikken (440 ml) zijn € 4,75 per stuk, maar vanaf 6 stuks betaal je € 4,50 per blik.

Contact: Sabrina Lindemann via info@optrekbinckhorst.nl  of 06 40 01 22 41

Met dank aan Bart Funnekotter en NRC voor het artikel en Saskia van den Boom voor de foto’s.