Er komen meer uitgaansgelegenheden in Den Haag. De gemeente gaat nieuwe nachtvergunningen beschikbaar stellen, waaronder ook de mogelijkheid voor een 24-uursvariant in het weekend. Daarnaast moet veiligheid beter gewaarborgd worden tijdens het uitgaan.

De nieuwe nachtvergunningen moeten juist ook landen buiten de bestaande uitgaanskernen. Dat zegt wethouder Saskia Bruines bij de presentatie van de nieuwe nachtvisie. Samen met ondernemers, artiesten en belangrijke personen uit het nachtleven heeft de gemeente een nieuw beleid opgesteld om het uitgaan in Den Haag te bevorderen.
Dat het nachtleven nauw betrokken is bij het opstellen en het belang van het beleid is ook te zien bij de presentatie. In een afgeladen PIP Den Haag presenteert Bruines de nachtvisie en bij elke aankondiging van nieuw beleid klinkt luid applaus en gejoel. In de zaal vallen de eerste plannen goed.

De uitbreiding van nachtvergunningen, zowel in aantal als tijden, gebeurt niet zomaar. Hieraan verbindt de gemeente een aantal voorwaarden om het uitgaansleven voor bezoekers en artiesten te verbeteren. Lokale artiesten kunnen hun agenda vrijmaken, want voor deze nachtvergunningen moeten de clubs en podia minimaal 25 procent van hun programma vullen met artiesten uit de regio. ‘Dit biedt de kans om juist Haagse makers om te ontwikkelen’, zegt Bruines.

Ook de veiligheid en inclusie staan voorop. Zo moeten de clubs ‘vooraf nadenken over het vergroten van de veiligheid van bezoekers en het beperken van overlast voor de omgeving’. Daarnaast moet al het personeel een ‘Safer Clubbing’ training volgen waarbij zij leren om problemen te de-escaleren om zo een ‘sociaal veilige en inclusieve plek te creëren’, aldus Koninklijke Horeca Nederland over de training.

Lees hier het volledige artikel op de website van Den Haag FM.