Minister Keijzer wil niet inzetten op huurtoeslag om de haalbaarheid van de bouw van studentenkamers te vergroten. Met de aanname dat studenten hun basisbeurs behouden, zal het tekort aan studentenwoningen in 2032 ruim 42.000 eenheden bedragen. Dat staat in de verschenen Landelijke monitor studentenhuisvesting 2024 van onderzoeksbureau ABF.  in opdracht van Kences.

Het kenniscentrum spreekt van goed nieuws, omdat de prognose lager is dan die van voorgaande jaren, namelijk 60.000 eenheden. Ook is het actuele huisvestingstekort gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar ondanks dat er meer studenten op kamers zijn gegaan.

Deze positieve cijfers zijn een gevolg van de recent opgeleverde woningen en de huidige nieuwbouwplannen van ruim 30.000 eenheden (2022-2032), zegt Kences-directeur Jolan de Bie.

Toch blijft er een tekort, en zullen er meer studentenwoningen bijgebouwd moeten worden. Mona Keijzer, de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, was in september aanwezig op het Landelijk Congres Studentenhuisvesting in Rotterdam.

‘We gaan werken aan het verkleinen van de instroom van internationale studenten’, klonk de eerste maatregel van de minister. Wel benadrukt ze dat internationale studenten waardevol blijven, en dat een kleinere instroom nog niet genoeg vrije kamers oplevert. ‘We moeten dus fors investeren in meer kamers.’

Er is met name een tekort aan studentenkamers met gedeelde voorzieningen, zoals in een studentenhuis. ‘Van de nieuwbouwplannen bestaat 90 procent uit studio’s’, benadrukte De Bie op het congres. ‘Deze projecten vinden haalbaarheid vanwege de beschikbare huurtoeslag op studio’s. Bij kamers is geen huurtoeslag mogelijk.’

Kamers bouwen is daardoor minder haalbaar, terwijl studenten deze verkiezen boven een studio, was het tendens op het congres. Onderzoekers van Platform31 deden onlangs een voorstel: verlaag de huurtoeslag voor studentenstudio’s en gebruik dat geld voor het subsidiëren van de bouw van nieuwe studentenkamers met gedeelde voorziening.

Dat ziet de nieuwe minister niet zitten, zei ze tegen studenten die deze kwestie aankaartten. ‘We willen toeslagen over het algemeen het liefst afbouwen. Ik zal de komende jaren daarom niet werken aan een nieuwe vorm van huurtoeslag.’

Lees hier het volledige artikel op de website van Stadszaken.