Een papieren boot als symbool voor mogelijkheden

Mr. and Mrs. Gray (Jeroen van der Linde en Carmen Hutting) dachten zichzelf een onmogelijke opgaaf te hebben gegeven, maar het kunstenaarsduo overtrof zijn eigen verwachtingen. Van oud papier maken ze tegenwoordig de ene na de andere boot waarmee ze bezoekers van het I’M BINCK FESTIVAL vanaf 11 oktober elk weekend van oever naar oever brengen.

mrmrsgrey

Een veelgestelde vraag, maar waar is dit project ontstaan?
Jeroen: Recycling is een belangrijk onderdeel van ons werk. We vinden het zonde wat er allemaal wordt weggegooid. Zo heb ik ooit, toen ik nog aan de academie in Rotterdam studeerde, alle prullenbakken van computers leeggehaald. Met de half-affe 3D-modellen, bijvoorbeeld een lantaarnpaal, hebben we onze eigen 3D-wereld gemaakt”.

De stap van 3D-werelden naar papieren boten lijkt nogal groot?
Carmen: “In de top 3 van afval staat plastic op één, gft op twee en papier op drie. Ons project gaat dus eigenlijk over de consumptiemaatschappij zonder dat we mensen er met een belerend vingertje op willen aanspreken. Een papieren boot is heel aaibaar en daarvoor een goed middel”.

Snapt iedereen direct dat het over duurzaamheid gaat?
Carmen: “We hebben gemerkt dat er publiek is dat hier niets van moet hebben. Een tijd terug waren we bij een groot zeilevenement waar we weinig enthousiaste reacties kregen. De boten die daar voeren zijn ook allemaal milieu-onvriendelijk omdat ze van polyester zijn gemaakt. Misschien dat dat meespeelde”.

Jullie boten zijn wel echt helemaal ecologisch verantwoord?
Jeroen: “Inmiddels wel. Voor onze eerste boot gebruikten we nog plakband, daarna zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Uiteindelijk kwamen we uit bij een mengsel van glycerine, azijn, gelatine en water. Verder gebruiken we oud papier, het liefst ongecoat krantenpapier, en karton voor de stevigheid”.

Dat klinkt niet bijzonder kostbaar. Zou het anderen ook lukken?
Jeroen: “Bij elkaar kost het nog geen vijftien euro. De moeilijkheid zit echter in de factor tijd. Het papier moet lang drogen. Wie ruimte, tijd en geduld heeft zou het in principe ook moeten kunnen”.

En dan kun je ook echt met oud papier varen of is het wachten tot de boot zinkt?
Jeroen: “Met onze derde boot varen we al sinds vorig jaar september. We hebben hem ook in de zee getest, want als je zout water overleeft dan heb je het ergste wel gehad”. Carmen: “De papieren boot is hét symbool voor mogelijkheden waarmee we laten zien dat niets nutteloos is”.


Vaar mee met de papieren boot 
Tussen 11 oktober en 1 november bevaren Mr. & Mrs. Gray de Trekvliet en brengen ze bezoekers van het I’M BINCK FESTIVAL – bijdrage wordt gewaardeerd! – elke zaterdag en zondag van kade naar kade. Opstappen kan bij Paviljoen Kobus.

Meer informatie over het ‘The Paperboat Project’ op: http://gulali.com/mmg

mrmrsgrey2
09 sep