Wat scholieren, bouwbedrijven en tientallen oude pallets met elkaar te maken hebben? In de Binckhorst komen ze bij elkaar in het project Binckbakken. In dit project zijn verrassende samenwerkingen ontstaan en wordt meervoudige waarde gecreëerd. Annemarie Olieman van Accez schreef er een artikel over.

De Binckbak

Leerlingen van het Corbulo College uit Voorburg hebben onder begeleiding van docent Koos van Doorn en met ondersteuning van ontwerpster Luca van Slagmaat een mobiele plantenbak ontworpen van gerecycled matriaal: de ‘Binckbak’. In het eerste prototype van de plantenbak waren de wielen van een kinderfiets en 3 oude pallets verwerkt. Door te werken met oude materialen worden de leerlingen uitgedaagd om hun eigen inbreng te leveren, want ‘geen pallet is hetzelfde’. Inmiddels hebben de scholieren al meerdere prototypes gebouwd.

Echte producten

De vraag naar verplaatsbare plantenbakken ontstond als onderdeel van Bincks Groen, het project om de Binckhorst te vergroenen. Harrie Ozinga koppelde namens de BinckPraktijkAcademie deze vraag aan het Corbulo College in Voorburg. Docent Koos was gelijk enthousiast: ‘Het werken aan een echt product werkt motiverend voor de leerlingen. Leerlingen zijn gewend heel erg gestuurd te werken, maar dat is eigenlijk geen normale manier van leren.’ Daarom werkt Koos het liefst met concrete projecten: ‘Leerlingen zijn enthousiast om te leren lassen als ze zien wat voor product ze dan kunnen maken’. Demi is een van de leerlingen die aan de plantenbak heeft gewerkt. Hij vertelt: ‘Het is leuk om van oude materialen iets moois te maken, en dat de bakken straks echt in de Binckhorst staan is extra mooi.’ Daarnaast is het erg leerzaam: ‘samenwerken is leuk, maar soms ook best lastig’.

Kruiden kweken

Een deel van de bakken wordt waarschijnlijk geplaatst op het dak van de Caballerofabriek als onderdeel van het project Groene Daken, zie kader. Mariëlle Tonnon van AtTheBinck Events, die onder andere de catering van de Caballerofabriek verzorgt, is een van de betrokkenen: ‘We willen een dakterras ontwerpen waar we kunnen borrelen, lezingen kunnen houden en gewoon lekker buiten kunnen zijn. We willen niet alleen met vaste groenvoorziening werken, dus de flexibele plantenbakken passen hier perfect bij. Wellicht dat we er kruiden in gaan kweken die we kunnen gebruiken in onze lunchgerechten.’

Bouwers leveren pallets

Voor het maken van de plantenbakken zijn veel pallets nodig. Verschillende ontwikkelaars en bouwers die actief zijn in de Binckhorst leveren pallets voor de productie. Projectleider Jan Lakerveld van Constructif, die betrokken is bij de bouw van de Titaan, reageerde enthousiast op het verzoek: ‘Circulair gebruik van materialen is één van de pijlers op ons Project De Titaan’. Ook Stebru, die bouwt aan ‘Frank is een Binck’, BouwmaatXL en Harald Maakt reageerden positief op het verzoek en leveren materialen. Koos haalde de pallets samen met de leerlingen op. “De leerlingen zien waar het materiaal vandaan komt en hoeveel moeite het kost om de materialen te verzamelen. Daardoor schatten ze de materialen veel meer op waarde’.

In principe kunnen we alles maken

De gemeente heeft inmiddels het prototype beoordeeld en met deze informatie op zak gaan de bouwers van de toekomst aan de slag met de productie van de bakken.  Zo worden in het definitieve ontwerp metalen pootjes onder de bakken geplaatst in plaats van houten pootjes om houtrot te voorkomen. Ook wordt een binnenbak gebruikt voor de watervoorziening van de planten.

Tijdens NL Doet op 11maart worden de eerste 20 bakken feestelijk opgeleverd. Hiervoor moeten de leerlingen letterlijk en figuurlijk hard aan de bak. Maar liefst vijftig leerlingen werken aan het project.  Ook een basisschoolklas uit het Laakkwartier zal hierbij assisteren. Voor de zomervakantie wordt de tweede batch van 30 bakken opgeleverd. Koos ziet in de toekomst nog veel meer mogelijkheden voor dit soort projecten: ‘In principe kunnen we alles maken’. Ook Constructif doet graag weer mee: ‘Constructif neemt liever iedere dag een kleine stap en levert zo zijn bijdrage aan een groter geheel. We realiseren ons dat we door kleine stappen grote veranderingen in gang kunnen zetten. Daarom werken we graag samen met jongeren’.

Voor het beheer van de plantenbakken zijn er inmiddels al ideeën om Gewoon Binck te betrekken, het leer-werkbedrijf van Stichting Philadelphia voor mensen met een verstandelijke beperking.